Глоби в Чехия за разходка без маска

Актуални новини
15:22 - 23 Март 2020
4511
Глоби в Чехия за разходка без маска

Властите в Чехия ще засилят санкците срещу онези, които не спазват превантивните мерки срещу коронавируса, пише чешкият сайт lidovenoviny.cz. Вече няколко на глобените през уикенда затова, че не носят маски или не са закрили с нещо друго носа и устата си. това е станало с възрастна двойка пред жилищна кооперация, която говори с позната, надвесила се от прозореца на партера.

Бавно минаващ полицейски патрул предупреждава мъжа да закрие лцето си, той обаче ги игнорира. След няколко минути дискусия мъжът гневно слага шала си пред лицето. Този случай, пише изданието, завършва със споразумение. Но със сигурност броят на глобените ще расте, макар безотговорните да са малцинство.

Според шефа на кризисния щаб на Чешката република Роман Примула, защитата на носа и устата от тъканта е най-добрият вариант за обществото. Самият той дава пример за това във всекидневната си публична изява. Маските от плат, за разлика от медицинските, които са еднократна употреба, могат да бъдат изпрани и използвани повторно "Просто ги изплакнете във вода по-топла от 60 градуса по целзий и след това ги гладете. "Простите хартиени или платнени маски осигуряват частична защита за няколко десетки минути, по-точно - докато не сне намокрят от дъха", казват лекарите от уебсайта на Националния институт за обществено здраве.

Според Примула многократното снабдяване на Чехия с маски за еднократна употреба много сложно пр днешната липса на медицински изделия. Затова съветва да се купуват или изработват текстилни. Факт е, че в момента все повече хора и организации сами си шият маски, пише чешкият сайт.