Глобиха Microsoft с 242 милиона долара за кражба на технология

Новини
12:18 - 14 Май 2024
2056
Глобиха Microsoft с 242 милиона долара за кражба на технология

В Делауеър се проведе последното съдебно заседание по делото на IPA Technologies, която обвини Microsoft в нарушаване на нейните патенти при създаването на гласовия асистент Cortana.

След процеса журито се съгласи с аргумента на IPA, че технологията за гласово разпознаване на Cortana нарушава нейния патент за компютърен комуникационен софтуер и присъди на Microsoft глоба от 242 милиона долара, съобщи Reuters.

IPA е дъщерно дружество на компанията за патенти и лицензиране на Wi-LAN, която е съвместна собственост на канадската технологична компания Quarterhill и две инвестиционни компании. Тя придоби редица патенти от Siri Inc., собственост на SRI International, която беше придобита от Apple през 2010 г. и чиято технология използва в своя виртуален асистент Siri. „Оставаме уверени, че Microsoft никога не е нарушавала патентите на IPA и ще обжалва“, каза говорител на Microsoft, помолен да коментира решението на съда.

IPA съди Microsoft през 2018 година,

обвинявайки го в нарушаване на редица патенти, обхващащи технологии, използвани в лични цифрови асистенти и гласова навигация за данни.

Впоследствие делото беше намалено до обвинения в нарушаване на един патент в гласовия асистент Cortana. IPA също съди Google и Amazon за нарушаване на нейни патенти. Amazon спечели делото с IPA през 2021 година, но съдебната битка на компанията с Google все още продължава.