Глобиха над 100 антиваксъри

Нарушителите не са поставяли задължителната имунизация на децата си срещу морбили

Здраве
11:57 - 31 Май 2019
2280
Глобиха над 100 антиваксъри

112 родители и настойници са глобени с от 50 до 200 лева за пропуснати ваксини срещу морбили и още три други заболявания на децата през 2018 година. Това съобщава "Монитор", позовавайки се на д-р Радосвета Филипова, държавен експерт от дирекция "Здравен контрол" в Министерството на здравеопазването.

"Тази мярка е твърде неефективна. Дори глобата да бъде по-висока, няма да реши проблема, тъй като децата и възрастните остават неимунизирани, а това е твърде опасно както за самите тях, така и за околните, защото те посещават детски градини, и училища", коментира пред изданието д-р Филипова.

По думите ѝ, има лекари, които издават бележка за извършена имунизация на детето, за да бъде записано в забавачката или на школо, но на практика тя не му е направена по настояване от родителите. Такива случаи са засечени, след като в близо половината области на страната избухнаха епидемични взривове от морбили през есента на миналата година. Лекарите са установили лабораторно, че при деца, които имат издадени бележки за имунизации не съществуват антитела срещу инфекцията.

Едно семейство, противник на ваксините, е завело дело срещу Министерството на здравеопазването заради задължителния имунизационен календар. Родителите обаче са изгубили в съда, съобщиха от здравното ведомство.

В Бургаска област има 11 акта за неизвършване на имунизации,  наложени на общопрактикуващи лекари през последната година и половина. 10 от лекарите са били глобени заради неспазен срок за ваксините.

"Причините за неимунизирани деца са различни - отложени по медицински противопоказания, не са намерени от общопрактикуващия лекар на посочения адрес, пребиваващи в чужбина, както и отказ на родителите. Хората не желаят да ваксинират малчуганите най-вече, защото мислят, че ваксините отключват или предизвиква дадени заболявания", уточняват от ръководството на Бургаската РЗИ.