Глобиха ориенталски магазин в Пловдив

Предлагали се за продажба наргилета и консумативи за тях

Новини
10:12 - 05 Декември 2020
1626
Глобиха ориенталски магазин в Пловдив

Комисията за защита на потребителите нанесе тежък удар срещу пловдивски магазин за наргилета, тъй като продавали тютюни за водна лула без да им се вижда цената, предаде Plovdiv24.bg

Глобата е от 2000 лева за нарушение на Закона за тютюна. Служителка на КЗК пристигнал в обекта, който се намира на ул."Чавдар Войвода“, през февруари. Магазинът работел.

Предлагали се за продажба наргилета и консумативи за тях, както и различни видове тютюн за водна лула, без цените им да са поставени на достъпно за клиента място и по подходящ за възприемането им начин. Затова бил съставен акт, а после и наказателно постановление, срещу което постъпила жалба в съда.

Бил разпитан продавачът, който обяснил че си спомня проверката, но не е сигурен имало ли е цени на тютюните или не. Подчертал, че към момента на проверката извършвал задължителна дезинфекция на помещението, заради което бил отстранил всички етикети и табели, съдържащи информация за продуктите.

Съдът посочил, че тъй като магазинът е работел, търговецът е трябвало да организира дейността си (включително почистване, дезинфекции и т.н.) така че да отговаря на закона:

"Забранява се предлагането и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия без обявяване на цените им на достъпно за клиента място и по подходящ за възприемане начин“

Служителката от КЗП потвърдила, че като влязла в магазина, продавачът бил седнал на стол и дори съдействал за проверката. Затова глобата била потвърдена. Решението подлежи на обжалване.