Глобяват 390 души, нарушили режима на излизане в Турция

Санкцията е по 3150 лири на човек

Новини
15:49 - 24 Март 2020
3374
Глобяват 390 души, нарушили режима на излизане в Турция

Турските власти са предприели административни санкции и съдебни мерки спрямо 390 души, нарушили ограниченията за излизане навън за хора на и над 65 години, въведени в рамките на борбата срещу коронавируса, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на информация на агенция ДХА, предаде БТА.

На нарушилите забраната се налага парична глоба от 3 150 лири. Освен това лицата, които при проверка на място, не са били открити в дома си, се поставят под наблюдение за срок до 14 дни на места, определени от валийствата. Спрямо нарушителите може да се предприемат и съдебни мерки с искане за присъда затвор от два месеца до една година, съгласно член 195 от турския наказателен кодекс.

Турското министерство на вътрешните работи обяви от полунощ на 21 март забрана за излизане навън на гражданите на и над 65-годишна възраст, както и на онези, които страдат от хронични заболявания, в опит да ги предпази от рисковете на коронавируса. Според статистиките в Турция около 7,5 милиона души са на възраст над 65 години.

Нуждите на самотно живеещите възрастни, които нямат право да излизат навън, се посрещат от специализирана организация, наречена Група за социална подкрепа "Вефа"