Глобяват министри в Чехия, били без маска на брифинг

Новини
09:31 - 02 Април 2020
1334
Глобяват министри в Чехия, били без маска на брифинг

Представители на Чешката социалдемократическа партия, член на управляващата коалиция, проведоха видео брифинг без защитни маски в сряда вечерта и ще платят глоба от 10 хиляди крони (около 400 долара) всеки, обяви един от глобените, първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Гамачек.
 
В рамките на карантината, обявена от правителството на страната, всички граждани извън дома си са длъжни да бъдат със защитни маски на лицата си. За неспазване на това изискване полицията може да им наложи глоба до 10 хиляди крони. Един от журналистите, които участваха във видео брифинга с министрите, попита защо не са със задължителните защитни маски, които обикновено се използват на всички пресконференции.
 
"Няма да извинявам, грешка беше. Правилата важат за всички. Затова изпратих 10 хиляди крони като подарък за болница в Мотол", написа в Туитър Гамачек, който е и ръководител на националния кризисен щаб.
 
От своя страна друга участничка във видео брифинга, министъра на труда Яна Малачова, също в Туитър се извини, като и извини съпруга си Альоша Хмелаж, който е заместник-началник на Министерството на външните работи, и каза, че вече е прехвърлила 20 хиляди крони и за обществената организация Life-90.
 
От 12 март в Чешката република е въведено извънредно положение заради увеличаване на броя на коронавирусните инфекции. В сряда правителството обяви намерението си да го удължи до 11 май, това решение все още предстои да бъде одобрено на 7 април от парламента на страната.