Глобяват "Напоителни системи" заради пресъхването на Въча

Спирането на ВЕЦ-а в района доведе до екокатастрофа в Кричим и уби голямо количество риба

Актуални новини
14:27 - 25 Ноември 2019
1220
Глобяват "Напоителни системи" заради пресъхването на Въча

"Напоителни системи" ще бъдат глобени, заради обезводняването на река Въча в района на град Кричим, стана ясно от днешната среща, инициирана от областния управител на Пловдив Дани Каназирева. В срещата са взели участие още зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, представители на НЕК ЕАД, НЕК ЕАД - Предприятие "ВЕЦ"- Пловдив, "Напоителни системи" клон Марица, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"- Пловдив, кметът на Кричим и други.

Проверка, извършена от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"- Пловдив, е констатирала неспазване на графика от дружеството, утвърден от МОСВ, за необходим минимален воден отток. От днешното заседание стана ясно, че е задължително да бъде извършено инженерно и хидроложко проучване на коритото на р. Въча в частта й в гр. Кричим.

Междуведомствена комисия, съвместно с Министерството на енергетиката, ще възложи хидроморфоложкото проучване, за да бъде гарантиран екологичен минимум, каза пред журналисти зам.-министър Красимир Живков. МОСВ ще гарантира, че изменението на графика ще бъде съгласувано с Изпълнителна агенция по "Рибарство и аквакултури", за да бъде запазено биологичното разнообразие.

Проблемът възникна миналата седмица в следствие на планови ремонтни дейности на ВЕЦ-"Въча 1" и спиране на работата му за 6 часа през нощта. Това доведе до екокатастрофа в Кричим с големи количества мъртва риба в коритото на реката и до нарушаване на екосистемите и популациите от риба.

Специалистите отбелязаха, че е необходимо профилиране на коритото на реката или изграждането на речни прагове за обезпечаване на водния стоеж при по-малки водни количества, необходим за екосистемите в района.