Гневни десни губят търпение: Импийчмънт на Радев!

"При 240 крадливи депутати, президентът е бонус", отсичат обаче вбесени на народните избраници

Новини
15:41 - 27 Януари 2023
7778
Гневни десни губят търпение: Импийчмънт на Радев!

Тъмносини политици и десни симпатизанти настояват за импийчмънт на президента Румен Радев. Активисти от редиците на ДСБ нямат търпение "Демократична България" да поиска санкции за президента заради ходовете му срещу парламентарната държава и демонстрираните амбиции за нов вариант на управление на държавата, научи Lupa.bg. Демократите подозират Радев, че е в тайно партньорство с шефа на ИТН Слави Трифонов и има изграден проект за президентска власт, докато държавата тъне в разрухата на политическа криза.

В понеделник от ИТН внесоха уведомление в парламента, че започват събирането на подписи за провеждане на референдум за промяна на формата на национално управление. Въпреки вчерашните уверения на Трифонов, че президентът няма нищо общо с искания референдум и дори нямал представа за исканията им, мнозина не повярваха. 

ДБ трябва да поискат задължително импийъчмънт на президента, ако държат на себе си, призоваха хора на ген. Атанасов. "Седефчов го търпяхме 10 години, та този ли?", беснеят десните. Преди 2 дни Христо Иванов реагира на ситуацията с изявление, че страната е в състояние на неуправляемост и възникващ буквално от храстите полупрезидентски режим.

"Амбицията, която трябва да си поставим е да отговорим на прост въпрос - как ще се управлява България. Дали ще продължим тази ситуация, в която политическите сили в НС колективно отказват да носят отговорност за управлението на страната и го оставят на президента. А на него му харесва тази работа и си дава мандатите на себе си.", заяви Иванов.

В същото време, в социалните мрежи гъмжи от коментари на фенове на варианта президентска република, придружени с остри реплики към депутатите. "При 240 крадливи депутати, президентът си е направо бонус", коментираха симпатизанти от десния сектор. "Ами няма да крадете, няма да ядете кюфтенца, няма безплатен превоз.", влязоха в битовата част други. "Какво като сме парламентарна република, явно е, че пак нищо не става.", включват се и други гласове.

По-трезвомислещите опитват да обяснят, че промяната във формата на управление на тоя етап е невъзможна и е стръв за наивници. Те призовават да се обясни на обикновените хора какво в крайна сметка означава президентска република.    

Още през 2020-а ГЕРБ, които тогава бяха на нож с президента Радев, се заканиха с импийчмънт, когато държавният глава обяви, че сваля доверието си от кабинета.      

"Ние ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати по волята на българските избиратели, дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд. Безпрецедентно е българският държавен глава да разделя нацията и да каже, че той е само с тези милиони, които не са гласували за ГЕРБ, а не е с тези милиони, които 8 пъти на парламентарни избори избират партията ГЕРБ", заяви тогава от трибуната на парламента Георги Марков.

Според него президентът не бил наясно със загубеното време за българската държава в периода на 90-те години и не е участвал в промяната. Депутатът от управляващата партия призова Радев да чете Конституцията и новата демократична история на България.

Импийчмънт е процедурата,  с която законодателен орган официално подвежда под отговорност лице, което е висш представител на властта, за държавна измяна, корупция или друго тежко престъпление.

Импийчмънт невинаги означава отстраняване от длъжност и е само първата стъпка за евентуалното отстраняване. След като лицето бъде подложено на импийчмънт, законодателният орган провежда гласуване за вината му, което, ако е успешно, води до отстраняването му от длъжност.

Практиката показва, че на импийчмънт обикновено са подложени само такива висши чиновници, за които се доказват много сериозни злоупотреби с положението им във властта.