Гневни фенове на Дания искат преиграване на полуфинала с Англия, подписват петиция

Новини
17:38 - 08 Юли 2021
1922
Гневни фенове на Дания искат преиграване на полуфинала с Англия, подписват петиция

Тъй като емоциите все още не утихват след драматичната победа на Англия срещу Дания (2:1) в полуфинала на Европейското първенство, стана ясно, че в съзнанието на голяма част от феновете ще се запамети ситуацията с Рахийм Стърлинг в продълженията и последвалата дузпа. Дали тя трябваше да бъде отсъдена или не?

За привържениците на „трите лъва” отговорът е категорично да. Йоаким Мееле се опита да отнеме топката и фаулира Стърлинг. За датските запалянковци обаче може честно и открито да признаем, че нямаше контакт, ако е имало някакъв и бил минимален, за да предизвика такова артистично падане от страна на атакуващия играч, а наказанието от страна на нидерландския рефер Дани Маккели - пресилено.

Един определен фен на „червения динамит” на име Крис Пинто е толкова разгневен от случилото се, че е решил да отправи запитване до УЕФА за евентуално преиграване на срещата чрез петиция. В петицията, озаглавена „Rematch England vs Denmark” се казва: „Искаме да отменим решението за налагане на санкции срещу Дания. Това беше грешно отсъждане, за наказание трябва да има контакт, а такъв липсваше. Ако случаят не се преразгледа, това ще бъде провал за УЕФА и красивата футболна игра.”

Разбира се, няма шанс централата да назначи преиграване на срещата, но успеваемостта на инициативата е добра, тъй като за няколко часа събра 700 подписа. За сравнение, подобно нещо беше въведено след мача между Франция и Швейцария, след като кракът на вратаря на „кръстоносците” Ян Зомер бе извън линията, преди спасяването на удара на Килиан Мбапе при решаващата дузпа. Тогава петицията достигна 270 000 подписа.

Легендата на Дания и баща на вратаря Каспер, Петер Шмайхел, настоява, че това не е наказателен удар: „Съдията допусна наистина голяма грешка и това ще се коментира дълго време. Трудно е за асимилиране, защото това не беше дузпа”.

Бившият английски защитник Гари Невил също коментира ситуацията, като беше изненадан, че не е била разгледана от ВАР: „Ако сме честни, ще бъдете съкрушени от такъв вид загуба, след толкова меко съприкосновение. Съдиите не бяха последователни в този турнир в много отношения, че по някакъв начин неохотно да отменят решенията си”. Бившият нападател на Англия Йън Райт също подкрепи мнението на Невил.