Гневни фермери нахлуха в компания за млечни продукти във Франция

Бунтарите искат по-добри възнаграждения за животновъдите

Новини
20:36 - 21 Февруари 2024
2715
Гневни фермери нахлуха в компания за млечни продукти във Франция

Около 200 ядосани протестиращи са нахлули днес в централата на мултинационалната компания за млечни продукти "Лакталис" (Lactalis) в западния френски град Лавал, за да поискат по-добро възнаграждение за животновъдите, заяви журналист пред АФП, цитиран от БТА. 

С помощта на два трактора протестиращите са влезли принудително в обекта на агропромишления гигант и са нахлули в приемната, която са облепили с обвинителни стикери.

"Лакталис" е световен лидер в производството на млечни продукти, но не е в състояние да плати подобаващо на производителите си", заяви Лоранс Марандола, говорителка на Конфедерацията на селскостопанските производители, синдикатът, който призова към подобни действия.

На въпрос за оповестените тази сутрин правителствени мерки за по-добра защита на доходите на фермерите Марандола заяви, че тази реформа не може да чака

"Приоритетът на приоритетите не може да чака до лятото", коментира тя.

С над 28 милиарда евро оборот през 2022 г. "Лакталис" детронира друг мастодонт "Данон" (Danone) от позицията му на лидер в агрохранителната промишленост във Франция и влезе в световния топ 10 в сектора.

Собственост на семейство Бесние от 1933 г., компанията има 270 производствени обекта в 51 страни и 85 000 служители. Продуктите й, на опаковките на които не фигурира надпис "Лакталис", се продават в 150 страни. Компанията присъства на българския пазар от над 10 години.