Гневните медсестри : Здравето не е търговия , пациентът не е банкомат

Искаме промяна, а не подмяна, зоват здравните работнички от площада пред Народното събрание

У нас
16:25 - 11 Септември 2019
4099
Гневните медсестри: Здравето не е търговия, пациентът не е банкомат

Близо 500 медсестри, фелдшери, лаборанти, рехабилитатори от цялата страна се събраха пред Народното събрание в знак на протест. Те скандираха: „Здравеопазването не е търговия, пациентът не е банкомат”, предаде репортер на Lupa.bg.

Протестиращите зовяха също: „Не ни прогонвайте в чужбина, защото ако си тръгнем, здравеопазването умира”, както и „Искаме промяна, а не подмяна”.

Здравните работници бяха подкрепени от МВР синдикатите.

Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР заяви пред Lupa.bg, че е на протеста, защото е в отпуск. Той е придружен от петдесетина негови колеги, които също почиват или пък не са на смяна.  „Ние нямаме право на протести. Тук сме, защото минахме по същия път, по който минават медсестрите. Много ще им е трудно. Солидарни сме с техните искания за по-високо месечно възнаграждение, по-добри условия на труд, както и да се увеличат парите за нощен труд”, посочи синдикалистът. Той бе категоричен, че неговите колеги няма да опъват палатки заедно със здравните работници, които от утре ще нощуват пред Народното събрание.

Снимки от протеста: Агнеса Методиева