Първо в Lupa.bg: Плашат медсестри с уволнение заради бъдещ протест

Здравните работници от МВР болница и ВМА вече спряха да надигат глас пред реалната опасност да останат без работа

Ексклузивно
16:10 - 10 Септември 2019
11584
Първо в Lupa.bg: Плашат медсестри с уволнение заради бъдещ протест

Директори на болници в провинцията плашат медицинските сестри с уволнениe заради планирания за утре национален протест, оплакаха се здравни работници пред Lupa.bg. Шефовете им ги привикали и в прав текст им заявили, че ще последват съдбата на отстранената от болница „Токуда” тяхна колежка Мая Илиева.

В протеста ще участват медицински специалисти от цялата страна. Изключение ще направят техните колеги от МВР, както и Военномедицинска академия. За двете болнични заведения протестите са тема табу. Някои от тях са получили увеличение на възнагражденията си, с което гражданската им съвест е приспана поне временно.

ВМА няма да подкрепи колегите си

Утре медицинските сестри, фелдшерите, акушерките и лаборантите излизат на национален протест пред Народното събрание. Те ще бъдат подкрепени от полицаите, тъй като част от исканията им съвпадат. Недоволните здравни работници се заканиха, че няма да си тръгнат от жълтите павета, докато не бъдат чути техните искания за реформа в здравеопазването.

Протестът ще започне в 15 часа на 11 септември. На следващия ден медсестрите ще чакат народните представители пред входа на парламента, за да им зададат своите въпроси. А те са „Докога частните болници ще се финансират с публични средства от НЗОК”? „Защо в България има 367 болници и десетки райони без качествена медицинска помощ?” „Защо сме териториално в Европа, а по здравеопазване извън света?”