Гнус: "Зелена супа" посрещна плажуващите на Черноморието

Започна цъфтежът на водораслите по родното море

Куриози
19:19 - 15 Август 2024
2625
Гнус: "Зелена супа" посрещна плажуващите на Черноморието

Плажовете на родното Черноморие посрещнаха хиляди туристи днес с доста гнусен вид. "На много места морето се превърна в своеобразна "зелена супа" - за това предупреждават от Меteo Bulgaria. От там показаха и снимка, която доказва неприятната за окото ситуация.

"За хората, които се страхуват от това - няма да ви убие, нито ще ви отрови", поясняват климатолози. През август наблюдаваме цъфтежа на водораслите. Това от своя страна "изсмуква" кислорода от водите и води до измиране на рибата.

Започна цъфтежа на водораслите по морето

В така или иначе бедното на кислород Черно море, изливането на допълнителни торове и хранителни вещества чрез реките, повишаването на температурите и затоплянето на водите, водораслите претърпяват интензивен цъфтеж.

"Това са биологични отпадъци, които не застрашават вашето здраве. Нормално явление за флората на морето. Всяко море е различно, с различна флора и фауна, соленост и кислород във водите си. Водораслите НЕ правят водата мръсна, а показват, че морето е живо. В много водни басейни из света се струпват купчини с водорасли по време на цъфтежа им", поясняват климатолози.

Водата по Черноморието често позеленява