Гнусен хомопедофил ли е геният Мишел Фуко?

Свят
08:00 - 31 Март 2021
9744
Гнусен хомопедофил ли е геният Мишел Фуко?

След вълната от разкрития за педофилия срещу известни личности във Франция през последните месеци, сега световноизвестният философ Мишел Фуко (1926-1984 г.) бе обвинен в хомовръзки с непълнолетни момчета, десетилетия след смъртта му, от есеиста Ги Сорман.

“Отвратителни”, “морално уродливи” - с тези думи Ги Сорман описва пред “Сънди Таймс” действията на Мишел Фуко, на които е бил свидетел. Те датират от края на 60-те г. на ХХ век, когато философът живеел в Тунис. Тогава есеистът Ги Сорман, който днес е на 77 г., прекарал там Великденската ваканция, в село Сиди Бу Саид, близо до столицата Тунис, където Мишел Фуко се бил установил. “Имаше деца на 8, 9, 10 г., които тичаха след него, разказва Ги Сорман. Той им хвърляше пари с думите: “Среща в 22 ч. на обичайното място”.

Това място, според Сорман, било селското гробище. “Той правеше секс тук, сред гробовете, с млади момчета, продължава есеистът. Дори не се повдигаше въпросът дали са съгласни. Той никога не би посмял да направи това във Франция, в това има и колониалистко измерение, бял империализъм”, твърди Ги Сорман. Днес той казва, че съжалява, че не е издал действията на Мишел Фико, “отвратителни”, “морално уродливи”, на полицията или пресата.

Ги Сорман спомена за първи път тези обвинения в своя току-що беше публикуван Dictionnaire du Bullshit (“Речник на глупостите”). Поканен по този повод в предаване на телевизионния канал France 5 преди няколко седмици, той разказа: “Това, което правеше Фуко с малки деца в Тунис, това, което съм видял и съм се упреквал, че не го издадох по онова време, ме накара не само да отхвърля неговото творчество, но и да гледам с друг поглед на него. Това са абсолютно отвратителни неща с малки деца, неща с изключителна морална грозота. Препрочитам Фуко, но знам кой е Фуко, този двоен поглед се налага”.

Източник: glasove