ГНУСНО: Червеи пъплят в маските срещу ковид? (ВИДЕА)

Здраве
14:26 - 08 Април 2021
10806
ГНУСНО: Червеи пъплят в маските срещу ковид? (ВИДЕА)

Още една гнусна новина с печат „Covid-19”. В медицинските маски срещу коронавируса пъплят паразити – това твърдение залива фейсбук от няколко дни, придружено с различни видеа. На тях се вижда как маските се поставят под вода, разклащат се, а с след това се наблюдават миниатюрни червеи.

Справка в мрежата показва, че твърденията не са нови, а подобни клипове са се появили и в средата на март. На видео отпреди дни, например, нашенец е заснел с телефона си странен обитател на използвана вече маска, който, според анализа, се движи. Дали е паразит, обаче, така и не става ясно.

По този повод от информационната агенция The German Press Agency (DPA) са се свързали с експертът по биологични следи д-р Марк Бенеке. Той обяснил, че черните нишки били всъщност безвредни материали, като например тъканни влакна, които се движат заради влагата, промяната на топлината или статичното електричество.

Според специалиста въпросните нишки може да са попаднали върху маските по най-различен начин – по време на производството им (например от работните облека на служителите във фабриките) или по време на разопаковането им.

Д-р Бенеке е направил и видео по темата. На него той изследва памучен тампон, с който се взима проба за PCR тест, за който е имало същите твърдения. На 45-ата минута подобно влакно може да се види под микроскоп и увеличено многократно изглежда по-малко плашещо. Според експерта през целия ден вдишваме подобни влакна, но тялото ни успява да ги филтрира.

Специалистите от Медицинския и здравен център в Университета в Лозана също така напомнят, че суровините за маски и тест тампони се използват от години и са токсикологично безвредни.

Маските, които периодично слагаме на лицето си, без да ги почистваме, преливат от бактерии, показа и експеримент на Нова. Съвместно с учени от Института по микробиология взехме натривки от различни маски. Екипът ни занесе няколко от тях в института.

Даваме на учените две от тях – едната е напълно стерилна, а другата – мръсна, съхранявана в дамска чанта, и слагана многократно в обществения транспорт, магазини и аптеки. Резултатите излизат два дни по-късно. Мръсната маска буквално прелива от всякакви бактерии, смъртоносни все пак няма.

„Има огромно бактериално съдържание, както очаквахме. Липсват три от най-опасните патогени – салмонела, ешерихия коли и хигиела. Но и тези, които сега са полепнали по маската, могат да бъдат изключително опасни”, каза директорът на Института по микробиология към БАН Пенка Петрова.

„Има стрептококус, протеус, специес, които при определени обстоятелства могат да бъдат опасни, когато имунната система на човек е отслабена или компрометирана от някакво заболяване”, обясни Иван Иванов от департамента по „Обща микробиология”.

А за да разберем коя страна на маската е по-мръсна, правим отделни натривки, взети и от двете й страни. Резултатът се оказва любопитен – по-мръсна е вътрешната страна, защото в нея сами издишваме милиони бактерии, които след това поглъщаме обратно.

„От издишания въздух маската се замърсява от микрофлората на устата, зъбите и храносмилателния тракт на човека”, каза Петрова.

Въпреки резултата, микробиолозите препоръчват носенето на вече използвана маска пред алтернативата да не се слага никаква. Според тях количеството бактерии, които човек би погълнал отново, не е толкова голямо, за да създаде голям риск за здравето.

Друго, което научихме от учените, е, че маските от изкуствени материи, които си шием сами, не предпазват изобщо.