Гоце Делчев се е самоопределял като българин

В същото време революционерът се е борел за независима македонска държава

Свят
20:04 - 21 Юни 2019
3583
Гоце Делчев се е самоопределял като българин

Гоце Делчев се е самоопределял като българин и в същото време се е борел за независима македонска държава. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за емисия на телевизия Алсат-М, цитирано от БТА.

Пендаровски каза, че става дума за два неоспорими исторически факта, и предложи това като компромисен подход към образа и делото на революционера, чието определяне предизвика напрежение между София и Скопие през последните дни и заплашва отново да обтегне отношенията между двете страни, посочва Нетпрес.

"През последните няколко седмици имах интензивна комуникация с хора, които разбират от тези неща, защото аз съм сигурен, че това постепенно става политически проблем. Твърдя, че това тепърва ще става политически проблем, ако подходът от българска страна продължи да бъде такъв. Значи, безспорна историческа истина е за всички, които имат малко познания от този исторически период, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин. Но не е ли историческа истина, и то стопроцентова, че Гоце Делчев се е борел за македонска държава? Автономия, независима държава, дори накрая е оставил завет неговите кости да почиват в независима Македония", каза Пендаровски в интервюто.