Гоце нападна Румен Радев: Стоя пасивен в кризата

Актуални новини
13:00 - 13 Септември 2021
1449
Гоце нападна Румен Радев: Стоя пасивен в кризата

„При служебния кабинет имаше престараване, мачкане и изчегъртване на моменти”, това заяви пред Нова NEWS  президентът на България (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, известен в ДС като агент „Гоце“.

Той поясни, че се наблюдава „чистка” в сферата на вътрешните работи и здравеопазването.

Самият Първанов ежедневно получавал сведения за това, че „се премахват ръководители на здравни заведения, ей така, за да се разчисти теренът и да се сложат „наши хора”.

„Разбира се, имаше министри, които стояха стабилно – Янаки Стоилов, Гълъб Донев”, заяви Първанов.

 И допълни, че той подкрепя провеждането на цялостна ревизия, но не с тясно политически цели.

Първанов коментира и предстоящия президентски вот.

Според него Радев влиза в битката за следващия мандат със „солидна преднина”, но изходът от борбата за поста зависела от това колко и какви ще бъдат неговите опоненти.

„Всеки, които влиза в кампания, докато е на власт, разполага с изборна зестра. Тя се състои от няколко процента преднина, лостовете на държавното управление и тежестта на наследството, което оставя. А президентът специално трябва да е човек, който да хваща окото”, заяви Първанов.

Според него в настоящата сложна ситуация никоя власт на се справя добре в момента – нито президентството, нито правителството, нито парламентът.

„Стигна се до ситуации, за които хората казват, че това си е жив резил. Депутатите дори задълбочиха кризата. Радев пък зае относително пасивна позиция – не се набърка в преговорите. Трябваше да се направи нещо, за да се стимулира диалогът. Поводи за това има много – COVID-19, националната сигурност”, заяви Първанов.