Годеницата на Хашоги : „ Светът още нищо не е направил ”.

Хатис Дженгиз призова за санкции срещу Саудитска Арабия

Новини
13:02 - 17 Май 2019
1510
Годеницата на Хашоги: „Светът още нищо не е направил”.

Годеницата на саудитския журналист Джамал Хашоги, който на 2 октомври 2018 г. беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, каза, че не може да повярва как все още никой не е бил обвинен за това престъпление.

„Не мога да повярвам, че светът все още нищо не е предприел за това”, каза вчера Дженгиз в емоционално обръщение пред Конгреса на САЩ, по време на дискусии за свободата на пресата. „Все още не разбирам защо се случва това. Все още имам чувството, че всеки момент мога да се събудя”.

Тя призова за санкции срещу Суадитска Арабия и нарече САЩ „крепост”, защитаваща свободата на мисълта и човешките права.

Джамал Хагоши, който имаше американско гражданство и беше колумнист на „Вашингтон поуст”, на 2 октомври 2018 г. влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи документи, свързани с неговия брак, но никога не напуска сградата и впоследствие е обявен за безследно изчезнал. Анонимни източници на турската полиция потвърдиха, че е бил убит и разчленен в консулството. На 20 октомври саудитското външно министерство съобщава, че предварителното разследване показва, че Джамал Хашоги е починал в консулството след сбиване - първото саудитско признаване за смъртта на Хашоги.

„Ние все още не знаем защо той беше убит. Ние все още не знаем къде е трупът му”, завърши годеницата на журналиста.

Хашоги беше остър критик на принца на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман и краля на страната Салман. Той също се противопоставяше на намесата на Саудитска Арабия в гражданската война в Йемен.