Година условно за смърт на пътя за бившия депутат Юсеин Вейселов

Активистът на ДПС бил зад волана на БМВ, когато блъснал насрещно движещ се велосипедист

Топ
14:34 - 27 Октомври 2023
1723
Година условно за смърт на пътя за бившия депутат Юсеин Вейселов

Една година условно наказание с три години изпитателен срок получи от Окръжния съд в Габрово бившият депутат от ДПС и кандидат за общински съветник в Севлиево Юсеин Вейселов. Той е признат за виновен за причинена по непредпазливост смърт на пътя, заради което е лишен и от право да управлява кола за срок от 1 година.

Катастрофата станала на 22 октомври 2019 г. на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков. Вейселов бил зад волана на БМВ, нарушил правилата за движение и блъснал насрещно движещ се велосипедист. 27-годишният колоездач починал от получените травми.

"Съдът прие, че при инцидента е налице съпричиняване от страна на пострадалия, до степен обосноваваща прилагането на чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК", се посочва в съобщението на съда. Това означава, че е определено наказание под мининума заради многобройни смекчаващи вината обстоятелства.

Заради политическата кариера, имунитета и заболяване на активиста на младежкото ДПС делото за катастрофата бе спирано и възобновявано няколко пъти. Последно процесът тръгна отново през март т.г. макар Вейселов да бе водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г. Присъдата идва, докато отново е в кампания, този път като кандидат за общински съветник в Севлиево. Но не е влязла в сила.