Година затвор получи Ахмед Муса за радикален ислям

Осъденият ще трябва да плати и 5 000 лева глоба

Новини
11:20 - 03 Май 2019
2316
Година затвор получи Ахмед Муса за радикален ислям

Религиозният проповедник Ахмед Муса вече е в затвора в Пазарджик заради влязла в сила присъда по нашумялото дело за радикален ислям. Върховният касационен съд е потвърдил присъдата му от 1 година лишаване от свобода заради разпространяване на антидемократична идеология, верска нетърпимост и призив към война.
 Към присъдата на Ахмед Муса по делото срещу 13-те имами се прибавят още три години от предишна условна присъда за разпространяване на радикален ислям. Така той ще трябва да прекара в затвора общо 4 години. От прокуратурата съобщиха, че служители на съдебна охрана са задържали Ахмед Муса той вече изтърпява наказанието, постановено първоначално от Окръжния съд в Пазарджик и потвърдено преди година от апелативните магистрати в Пловдив.

По същото дело имамът на Сърница Саид Муутлу е с едногодишна условна присъда и глоба от 3 хиляди лева. Същата финансова санкция и 10 месеца условна присъда има районният мюфтия Абдулах Салих. Другите 10 имами са с административни наказания и глоби от 2 и 3 хиляди лева. Делата срещу мюсюлманските духовни водачи започнаха след зрелищна акция на ДАНС в ромския квартал в Пазарджик през 2010 година. Пет години по - късно последваха арести и в Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Срещу Ахмед Муса и още 13 негови последователи тече и трети съдебен процес за налагане на радикален ислям и разпространяване на идеите на "Ислямска държава".