Гого Лозанов: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с тези на Путин

Ако не бяхме в НАТО, агресорът вече щеше да е тук, смята експертът

Политика
09:00 - 28 Май 2024
3873
Гого Лозанов: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с тези на Путин

Какви са реакциите след острите думи на президента към политиците заради войната в Украйна коментират културологът Георги Лозанов и политологът Слави Василев в студиото на „Здравей, България”.

Радев очаква, че Русия ще ни удари, защото тя е агресор, който не е ясно къде ще спре своята агресия. Това каза Георги Лозанов.

„Има нещо обезпокоително в риториката, към която се придържа Радев - тя е обезпокоителна по три причини”, каза Лозанов. Според него риториката на президента се опитва да равнопостави страните, „сякаш едната не е агресор”.

По неговите думи това се случва по време на избори, за да избират хората „в ситуация на страх, а не на свобода”. Лозанов завърши аргумента, че „интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение”.

Слави Василев смята, че „Радев е военен за разлика от други политици” и затова предлага с ирония декларацията да бъде подписана от депутатите. „Ескалацията на ситуацията е причината президента да каже на депутатите да внимават какво говорят”, добави политологът. Според него Путин трябва да „не е на себе си, за да се изправи срещу НАТО”, но Георги Лозанов напомни, че президента на Русия твърдеше, че няма да нападне и Украйна.

„Ако не бяхме в НАТО, Путин вече щеше да е тук”, заяви Лозанов относно сигурността на България.