Гол на Меси направи Барса шампион за 26-ти път (ГАЛЕРИЯ)

Лео счупи рекорда на клуба за шампионски титли

Актуални новини
11:26 - 28 Април 2019
3810
Гол на Меси направи Барса шампион за 26-ти път (ГАЛЕРИЯ)

Нападателят на Барселона Лионел Меси стана първият играч в историята на клуба, който спечели 10 титли на Испания. Той изпревари по този Андрес Иниеста. В крайна сметка каталунците спечелиха Ла Лига за 26 пъти. До абсолютния рекорд Меси изостава на 2 титли от бившия халф на Реал Мадрид Франсиско Хенто. След мача с Леванте (1:0), в който Меси вкара победния гол, аржентинецът изведе синовете си Тиаго и Матео на терена.

Пред над 92 000 зрители на претъпкания в очакване на титлата "Ноу Камп“ Барселона надви 1:0 Леванте с гол на резервата Лео Меси. Само 16 мин. след като смени Коутиньо на почивката аржентинецът забоде своя 34-ти гол в Примера за сезона и даде началото на празненствата, тъй като вторият Атлетико М (74 т. от 35 кръга, с 9 по-малко от Барса 3 мача преди края) вече и математически нямаше как да застигне лидера, който има победа 2:0 и равен 1:1 в преките двубои с "дюшекчиите".


Празненствата по случай 26-тата започнаха на стадиона и продължиха по улиците на каталунската столица до ранните часове на неделя. Това бе осмата титла на Барса в последните 11 сезона, доказателство за пълното превъзходство на каталунците в испанския футбол в "ерата Меси“. С аржентинския си магьосник Барселона спечели 10 титли – от първата през сезон 2005/06, когато тогавашният треньор Рийкард твърдо заложи на Бълхата в първия състав.

Сега пред тима на Валверде остават още два трофея за спечелване до края на сезона – Шампионската лига (в сряда на "Ноу Камп“ е първият полуфинал срещу 5-кратния носител на купата Ливърпул) и Купата на краля (финал на 25 май срещу Валенсия).


Заради напрегнатия календар треньорът остави Меси, Бускетс и Сержи Роберто на резервната скамейка срещу Леванте, но се наложи и тримата да влязат в игра след почивката.

Мадридският в. "Ас" отбеляза със специална графика удивителната кариера на Лионел Меси в Примера със заглавието "Ла Лига - първенството на Меси". С 10-те си титли Бълхата се изравни с легендарния играч на Реал Пири и е вече само на 2 титли зад рекордьора за всички времена в Испания Хенто (също от Реал М).

В 449 мача за Барса в Примера в кариерата си той има 415 вкарани гола (по един гол на всеки 81 минути), 162 голови паса, 4 пъти е вкарвал по 4 гола, има 33 хеттрика и 85 пъти е завършвал мача с 2 попадения. С левия си крак Лео е отбелязал 339 гола, с десния - 61, с глава - 14, един гол е вкарал с друга част от тялото. 

В мачовете на Меси Барса има 337 победи, 73 равни и 39 загуби.