Гол в продължението спаси Барса срещу Еспаньол

Каталунското дерби завърши 2:2

Спорт
11:39 - 14 Февруари 2022
2049
Гол в продължението спаси Барса срещу Еспаньол

Еспаньол и Барселона завършиха 2:2 в каталунското дерби от 24-тия кръг на Ла Лига. Гостите поведоха с гол на Педри още във втората минута. Еспаньол обаче стигна до пълния обрат в резултата, след като точни бяха Сержи Дардер и Раул де Томас. В герой за „блаугранас“ се превърна резервата Люк де Йонг, който вкара дълбоко в добавеното време и им донесе точката.

Освен голове, дербито предложи емоции и напрежение. Малко преди попадението на Де Йонг Жера Пике и Нико Меламет не сдържаха нервите си. Двамата си заслужиха червени картони и двата отбора приключиха мача с 10 души.

След последния съдийски сигнал червен картон беше показан и на Ману Морланес.

След ремито Барселона е на четвъртото място в класирането с актив от 39 точки, докато Еспаньол е 13-и с 28.

Барселона влезе в мача уверено и в 76-ата секунда повече. Жорди Алба получи отляво. Крайният бранител центрира в наказателното поле, където непокрит беше оставен Педри. От близко разстояние младокът с лекота преодоля Диего Лопес.

Последва домакински натиск, който не доведе до сериозни опасности за вратата на Марк-Андре тер Стеген. В 14-ата минута Адама Траоре проби в наказателното поле и отправи удар, който бе неточен.

В 37-ата минута Адама отново се измъкна от защитата на Еспаньол. Този път Лопес беше принуден да се намесва. Опитният страж успя с рамо да отклони силния шут на крилото на Барса.

Само три минути по-късно домакините възстановиха равенството. Раул де Томас намери Сержи Дардер, който с хубав удар от границата на наказателното поле матира Тер Стеген за 1:1.

В 56-ата минута Гави успя да се пребори с Алейш Видал в наказателното поле и технично прехвърли Диего Лопес. Радостта на „блаугранас“ обаче не трая дълго, защото попадението не беше зачетено заради засада на Френки де Йонг. Наложи се намесата на ВАР, за да бъде установено нарушението на футболния правилник.

Еспаньол успя да вкара втори гол и стигна до пълния обрат в резултата в 64-тата минута. Дардер изведе Де Томас сам срещу Тер Стеген. Той запази хладнокръвие и преодоля вратаря.

В 67-ата минута Педри си освободи пространство за изстрел, но прати топката право в ръцете на Лопес.

Старши треньорът на Барса Шави Ернандес направи няколко промени в опит да освежи атаката. Той смени и схемата на игра, но това не даде мигновен резултат.

В продължението на двубоя сериозни искри прехвърчаха между Жерар Пике и Нико Меламет. Централният бранител на Барселона си изпусна нервите и удари във врата своя противник. Той не му потърси сметка и последва разправия. Главният съдия показа жълт картон на Меламет. Двамата играчи обаче не се кротна и в крайна сметка бяха изгонени с червени картони.

Секунди преди последния съдийски сигнал Барселона отърва кожата и стигна до точката. Адама Траоре получи отдясно. Той центрира в наказателното поле, където перфектна позиция беше заел резервата Люк де Йонг. Нидерландският нападател се извиси над всички и с глава заби топката в мрежата за крайното 2:2.