Golden FEMI Film Festival събира 63 държави в София

Актуални новини
12:06 - 14 Април 2022
3537
Golden FEMI Film Festival събира 63 държави в София

Българският кино фестивал Golden FEMI Film Festival ще връчи за първи път своите награди на 4 юни в "София хотел Балкан", съобщи на БТА режисьорката Ефемия Фард, която е художествен директор, организатор и инициатор.

По думите й чрез пряка видео връзка събитието ще стигне до всичките 63 държави, които представят свои филми. Това са България, Индия, САЩ,  Германия, Испания, Италия, Великобритания, Бразилия, Франция, Украйна, Гърция, Канада, Аржентина, Мексико , Австралия, Египет, Хърватия, Сирия, Сърбия, Полша, Португалия, Норвегия, Иран,  Малайзия, Турция, Китай, Корея, Чехия, Азербайджан, Узбекистан, Тунис, Швейцария, Перу, Ирландия, Унгария, Чили, Белгия, Австрия, Армения, Шри Ланка, Словения, Сенегал, Пуерто Рико, Филипини, Панама, Нова Зеландия, Мароко, Черна гора, Македония, Ливан, Япония, Израел, Ирак, Естония, Еквадор, Кипър, Конго, Камерун, Беларус, Алжир.

Целта на Golden FEMI Film Festival е да се утвърди като знаков в живота на столицата, и да представи България като световен център на филмовото изкуство, според Ефемия Фард.

По думите й до момента са пристигнали над 500 заглавия от цял свят. Наградите са в 38 категории. Във фестивалната платформа ще бъдат промотирани режисьори, сценаристи, оператори, звукорежисьори, режисьори по монтажа, с възможност те да създават международни копродукции за производство на нови филмови проекти.

"Golden FEMI Film Festival има за цел да развива динамична и витална художествена, критическа среда и публичен диалог, за да се създадат и привлекат нови публики, да се осигури достъпност и демократичност при представянето на аудиовизуалните изкуства, включващи и слабо представени групи или такива със специфични потребности. Темата за домашното насилие е в кръга на проблемите, с които се борим", казва Ефемия Фард.

"Започнали сме процес на изграждане на нови културни маркери и превръщането на България в креативна среда за пълнокръвно дигитално съществуване и рекреация с жизнени общности и иновативно мислещи кино творци", допълва тя.

Организаторите залагат на тезата за създаване на "иновативно културно събитие-фестивал”, в което ще се представят и разпространяват неконвенционални, професионални, студентски филми, артистични произведения и практики, които се характеризират със синтез на изкуство и наука, архитектура, дизайн, технология, педагогика, образование, екология, здравеопазване и др.