Големите провали на ПП-ДБ? Лорер, Асен, Божанков и... Ицо Хазарта

Константин Бачийски, Руди Гела и други звезди отиват на резервната скамейка с жълти картони

Политика
13:35 - 03 Април 2023
13437
Големите провали на ПП-ДБ? Лорер, Асен, Божанков и... Ицо Хазарта

Бившият транспортен министър Николай Събев взриви редиците на "Продължаваме промяната" рано тази сутрин с искане за незабавни оставки на водачите на обединението вдясно ПП-ДБ във Варна и Хасково Даниел Лорер и Асен Василев след предсрочните парламентарни избори в неделя. Неслучайно - оказва се, че двамата бивши колеги на Събев по министерските кресла в кабинета на Кирил Петков, са сред големите провали на коалицията. И Варна, и родният на Василев Хасково губят с огромен марж вота пред ГЕРБ, която излезе първа там, сочат данните при почти напълно обработените протоколи от районните изборни комисии до ранния следобед в понеделник. 

Всъщност съпредседателят на ПП Кирил Петков, който този път води единствено в 23-и МИР София ще се окаже големият победител за дясноцентристкия съюз с огромна разлика за него пред ГЕРБ. Въпреки че имаше скептицизъм за слагането на Христо Иванов (съпредседателят на Демократична България - б.р.) на челната позиция в т.нар. жълтопаветен 24-и МИР, а второто място така бе отредено на Лена Бориславова (ПП), всъщност тандемът бележи доста силен резултат отново пред ГЕРБ с марж от почти 2 пъти в полза на обединението. 

Не така стои въпросът с иначе силно напомпаното предизборно его на рапъра Ицо Хазарта в 25-и МИР пак в столицата. Христо Петров значително е стопил преднината си пред Бойко Борисов (който е водач на ГЕРБ в района традиционно - б.р.) и тя вече се доближава до статистическата грешка.

Впечатляващи са загубите на ПП-ДБ и в Габрово, където първенец бе сложен бившият депутат от БСП Явор Божанков. Той губи с над 10 на сто от вечния депутат от ГЕРБ от областта Томислав Дончев, който бе и евроминистър в кабинетите на Борисов. 

Подобна е ситуацията и за лидера на партньорската на ПП партия Средна европейска класа Константин Бачийски в Бургас - където ГЕРБ значително също печели вота с енергийното си острие Жечо Станков. 

Че няма да намери повече място сред водачите на листи на ПП вече е ясно и за екс МВР шефа Бойко Рашков, който бележи значителна загуба в Перник от младежкия лидер на ГЕРБ Георг Георгиев. 

Дърпане на уши предстои и за друг ренегат в листите на ПП-ДБ - първенецът в Плевен, който бе министър от квотата на Има такъв народ Руди Гела. Радостин Василев събира над 6 на сто по-малко от водача на ГЕРБ Пламен Тачев.

И смолянската звезда на ПП-ДБ Михал Камбарев си сяда на резервната скамейка от днес с над 3% по-нисък от този на ГЕРБ резултат в Смолян.