Големият Иван Джамбазов си отиде 14 години след самоубийството на сина си

Ивайло, детето-звезда от “Таралежите се раждат без бодли” и “С деца на море”, сложи край на живота си след тежка депресия

Култура
15:00 - 17 Март 2023
27601
Големият Иван Джамбазов си отиде 14 години след самоубийството на сина си

Месеци след като навърши достолепните 90 години ни напусна големият актьор Иван Джамбазов, познат с хилядите си дублажи и роли в продукциите „Матриархат“, „Петък вечер“, „На малкия остров“, „На всеки километър“, „Капитан Петко войвода“, „Дом за нашите деца“, „Столичани в повече“ и др.

Само преди година Иван и съпругата му Златина отпразнуваха своята "благодатна" сватба - 70 години откакто се срещат в тогавашното Държавно висше театрално училище, днес НАТФИЗ.

За съжаление артистичното семейство живееше с ужасяваща трагедия - на 20 май 2009 г. синът им Ивайло се хвърля от 11-ия етаж на блока в “Красно село”, в който живеят родителите му. 49-годишният мъж е прогресиращ режисьор, а като дете е една от малките звезди на родното кино.

Малкият Ивайло с майка си Златина в тв постановката Р. В. С.

За първи път се появява на екран в "Петимата от Моби Дик", където освен с четирима млади актьори, Ивайло си партнира и с големия Георги Парцалев. Следват “Таралежите се раждат без бодли”, “С деца на море”, “При никого”, “Ешелоните”...

Според Иван Джамбазов сривът при сина му започва, след като през 2000 г. заедно с всички режисьори го уволняват от БНТ. Развежда се със съпругата си Олга Афиногенова.

Самочувствието на Ивайло е смачкано, нарича себе си “господин Никой”. Младият мъж съвсем се затваря в себе си. Не му помагат и психиатрите, които посещава. Така се стига до фаталния скок. Трагедията помрачи "златните" години на семейството, но Иван и Златина се държаха един за друг до последния миг.

Преди месеци Иван и съпругата му отбелязаха 70 години брак