Головата машина Жирона вдигна четири пъти цената си

Само за шест месеца Артьом Довбик струва вече 30 млн. евро

Спорт
15:00 - 22 Януари 2024
2050
Головата машина Жирона вдигна четири пъти цената си

Украинският нападател на сензацията в Ла Лига - Жирона, Артьом Довбик е сред най-горещите имена във футбола този сезон. Само за шест месеца той вдигна над 4 пъти трансферната си цена. Испанците го купиха миналато лято за 7 млн. евро от Днепър, а сега цената му е 30 млн. евро.

Снощи 26-годишният украинец блесна с хеттрик в рамките само на 7 минути във вратата на Севиля при победата с 5:1. Така той вече има 14 гола този сезон в Ла Лига и се изравни с Джуд Белингам на върха в листата на реализаторите. Освен това е записал и 5 асистенции, с което е лидер в класацията гол+пас.

Жирона не е първият клуб на Довбик извън Украйна. След изпадането на Днепър във втора дивизия преди 5 г. той преминава в Мидтиланд като свободен агент и става шампион и носител на Купата на страната с датския тим.

През следващия сезон е даден под наем на Сьондериске и отново печели националната купа. Приносът му обаче не бе съществен и той се върна в родината си, където облече екипа на новосъздадения Днепър-1. След 44 гола в 71 мача последва трансфера в Жирона, където започна възхода на 190-сантиметровия нападател.

Атлетико Мадрид и Челси не крият апетитите си към Довбик, но със сигурност той влиза в плановете и на други клубове в Европа. Предстои да видим как ще продължи приказката за головата машина от Украйна.