Головите машини, които изживяват месеца на живота си, опъвайки противниковите мрежи

В списъка няма да намерите нито Пеле, нито Диего Марадона, нито Мирослав Клозе

Нещо за четене
15:13 - 01 Декември 2022
4406
Головите машини, които изживяват месеца на живота си, опъвайки противниковите мрежи

Връщаме лентата назад към времена, в които откритият и атакуващ футбол са на почит, а феновете се радват на изобилие от голове. По конкретно ще отдадем заслуженето на петима велики голмайстори, разгърнали в пълна степен реализаторските си умения в рамките на едно световно първенство.

В списъка няма да намерите нито Пеле, нито Диего Марадона, нито Мирослав Клозе. Има един "могъщ маджар", но неговото име не е Ференц Пушкаш. Няма да срещнете също Лионел Меси или Кристиано Роналдо.

Историите на петимата ни герои обаче ще обогатят знанията ви за най-значимия футболен форум на планетата. Първите двама от тях участват на един-единствен мондиал и оставят незаличима след в него.

Жюст Фонтен (Франция) - 13 гола в шест мача на СП 1958
Едва ли са много отборите, които трептят в очакване да излязат в малкия финал на световно първенство. Франция и Западна Германия се изправят с нежелание в двубоя за третото място на Мондиал 1958, но един играч на "петлите" има важна мисия.

Жюст Фонтен е с девет гола на сметката си преди срещата и е с шанс да подобри рекорда за най-много голове на едно световно. Той изравнява върховото постижение с два точни изстрела до 36-та минута, а в 78-та вече е еднолично начело в класацията. Минута преди края нападателят се разписва още веднъж.

Фонтен отвява конкурентите си за "Златната обувка" в Швеция'58, като неговите подгласници Пеле и Хелмут Ран отбелязват по шест гола. Кариерата на френската звезда приключва преждевременно заради тежка контузия, когато той е на 28.

Шандор Кочиш (Унгария) - 11 гола в пет мача на СП 1950
Кочиш е първият футболист, който достига двуцифрен актив от голове на един мондиал. Той прави това в 1/2-финала срещу Уругвай, поразявайки целта в 111-та и 116-та минута.

Асът на "могъщите маджари" е и първият, който записва повече от един хеттрик в рамките на едно световно. Той забива три гола във вратата на Южна Корея и други четири срещу Западна Германия.

Турнирът обаче завършва тъжно за него и неговите съотборници, които допускат изненадваща загуба във финала срещу германците след обрат от 2:0 до 2:3.

Герд Мюлер (Германия) - 10 гола в шест мача на СП 1970
Геният на Мюлер блесва с пълна сила на финалите през 1970 година, където той нанизва 10 гола. Той се отчита с два хеттрика по време на турнира и е последният играч, който е правил това до ден-днешен.

Бомбардировача на нацията, както е наричан Мюлер в родината си, има шанс да отбележи още попадения в мача за третото място, но не успява да се запише на таблото. Той обаче едва ли може да бъде обвиняван за това, след като три дни по-рано тимът му губи от Италия в 1/2-финалите след невиждана драма.

Герд опъва мрежата на Скуадрата два пъти, но това не стига да бъде подчинен съперника, който печели с 4:3. Стрелецът от Ньордлинген участва и на следващото световно, а там се разписва още четири пъти.

Адемир (Бразилия) - девет гола в шест мача на СП 1950
Бразилия не успява да изпълни заветната цел и да стъпи на световния връх на домашния Мондиал през 1950 година. Малко утешение за отбора е головия рекорд на Адемир.

Попадението на "селесао" в 57-та минута при разгрома над Испания с 6:1 първоначално е присъдено на Жаир, но след това е дадено на Адемир. Така последният подобрява дотогавашното върхово постижение за най-много голове на едно световно на уругваеца Гийермо Стабиле (8) от 1930 година.

Рекордът е за Бразилия, докато световната титла - тази от 1930 и от 1950 година, за Уругвай.

Еузебио (Поругалия) - девет гола в шест мача на СП 1966
Еузебио забива цели девет гола за Португалия на Световното в Англия през 1966 година, последният от които пада в недолюбвания от всички малък финал. Това постижение изглежда недосегаемо дори за великия Кристиано Роналдо.

Интересно е да се отбележи, че четири от попаденията на Еузебио в Англия идват от дузпи. Това е и рекорд в историята на световните първенства, който той дели с Роб Рензенбрик от Нидерландия и Габриел Батистута от Аржентина.