ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ: Какво става с е-рецептите?

Актуални новини
19:02 - 09 Септември 2024
1151
ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ: Какво става с е-рецептите?

През последните дни стана ясно, че фармацевтите отново срещат проблем с електронните рецепти заради новите изменения от началото на месеца. Вече може да се изписва една рецепта, в която да бъдат включен неограничен брой лекарства, а не три, както беше досега. Измененията предвиждат всяка от тях да може да се изпълнява частично в различни аптеки.

Защо обаче някои аптеки сигнализираха за проблеми с изпълнението на рецетите? Някои фармацевти дори твърдят, че промените са въведени "от днес за утре" макар да се търси улеснение и за тях, и за лекарите, които изписват лекарствата. Темата  пред Нова телевизия коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

"Промените не са въведени от днес за утре. Проектът на наредбата беше качен в края на юни на сайта на Министерството на здравоопазването. В действителност той претърпя промяна до излизането му. По отношение на броя на изписваните лекарства... въвежда се възможност за изписване на повече от три лекарствени продукта. Първоначалният проект на наредбата задължаваше лекарите да предписват всичко на практика на една рецепта", обясни Маринов. 

И допълни: "Сега вече това е само една възможност. Тоест лекарят може да ги изписва, ако иска всяко лекарство на отделна рецепта. Ако иска две лекарства плюс още две, ако иска три плюс три. Или ако иска  - всичко събрано на една рецепта". 

Той подчерта, че замяната на лекарства или частичното изпълнение на рецептата може да стане само, "ако рецептата е издадена след 1 септември". "Тоест, ако пациентът има тримесечна рецепта за хронична терапия, издадена през месец юли, и тя е изпълнявана юли, август и сега идва септемврийското изпълнение.

Рецептата му няма как да може да бъде изпълнена частично. Лекарските предписания, издадени преди 1 септември, се изпълняват по досегашния ред. Преди подобна възможност, а именно за частично изпълнение на лекарското предписание за медикаментите, не беше възможно", подчерта председателят на Българския фармацевтичен съюз.