Голям расистки скандал в Испания, Винисиус: Ла Лига поощрява расизма!

Голяма подкрепа към Вини Жуниор, очаква се становище от испанската федерация

Спорт
14:19 - 22 Май 2023
2060
Голям расистки скандал в Испания, Винисиус: Ла Лига поощрява расизма!

Крилото на Реал Мадрид Винисиус Жуниор беше в центъра на събитията при загубата на кралския клуб с 0:1 от Валенсия в 35-ия кръг на Ла Лига. Бразилецът стана обект на расистки обиди през второто полувреме, а в самия край на двубоя, видимо изнервен, удари Уго Дуро в лицето и получи червен картон.

След срещата на “Местая” Винисиус пусна емоционален пост в социалните мрежи, в който изрази разочарованието си от факта, че Ла Лига и отделните клубове не взимат достатъчно мерки, за да се борят с расизма.

“Това не се случва за първи, втори или трети път. Расизмът е нещо нормално в Ла Лига. Ръководството на лигата го счита за нормално, федерацията също, а съперниковите клубове го поощряват. Много съм тъжен. Първенството, което принадлежеше на Роналдиньо, Роналдо, Кристиано и Меси, сега принадлежи на расизма. Испания е прекрасна страна, която ме прие и която заобичах, но тя прие образа на държава, в която расизмът се толерира.

Тъжно ми е за испанците, които не са съгласни с това, но днес в Бразилия Испания е известна като страна на расисти. За съжаление, виждайки какво се случва всяка седмица, не мога да го опровергая. Но аз съм по-силен и ще се боря докрай с расистите. Дори да е далеч оттук”, написа Винисиус.

В 70-ата минута, след като сигнализира на съдията Рикардо Де Бургос Бенгоечеа за обидите по свой адрес, Винисиус е заявил, че не иска да продължи да играе. Последва призив от диктора на стадиона към феновете да се държат възпитано. Малко по-късно Винисиус посочи конкретен привърженик на Валенсия, който го е обиждал на расистка основа. По аудиоуредбата отново помолиха публиката да спре с невъздържаното си поведение. Ако се беше стигнало до трето спиране на мача, това щеше да означава служебна загуба за Валенсия.

Тъмнокожият нападател на Реал Мадрид Винисиус Жуниор не спира получава подкрепа във връзка с поредния случай на расизъм спрямо него. В неделя вечер той беше обиждан на “маймуна” по време на двубоя на столичани с Валенсия от Ла Лига.

На два пъти съдията се обърна към диктора на стадион “Местайя” да призове за сдържаност. Вини дори посочи конкретен запалянко на домакините, за когото твърди, че го е чул да го обижда.

В крайна сметка срещата не беше прекратена преждевременно, защото според протокола на Ла Лига в такива случаи е необходимо играта да бъде спряна три пъти. Бразилецът пък вече се беше изнервил до такава степен, че си изкара червен картон за удар без топка.

Още след срещата, а и през днешния ден редица футболисти и клубове изразиха съчувствие към младия нападател. В негова подкрепа с публикации в социалните мрежи се изказаха президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва, съотборници и приятели като Тибо Куртоа, Ричарлисон, Джъстин Клуйверт, Хосе Гая, Иняки Уилямс, както и клубове като Ботафого, Сантос, Флуминензе, Сао Пауло, Палмейрас, Форталеза и др.

Днес се очаква коментар и от страна на президента на Испанкия футболен съюз Луис Рубиалес.

В социалните мержи пък има и видео от момента на пристигането на състава на Реал на стадиона преди мача, като още тогава се чуват обидни скандирания към Вини Жуниор.

Треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти не сдържа нервите си на пресконференцията след мача с Валенсия. Изнервен от ситуацията пък в края на мача бразилецът удари съперников футболист и бе изгонен от игра. След срещата италианският специалист размени остри реплики с един от журналистите на пресконференцията.

"Много съм ядосан, това което се случи днес е срамно. Целият стадион викаше на Винисиус маймуна и мисля, че Ла Лига има голям проблем с това. Попитах Винисиус дали иска да продължим да играем, а също така му казах, че той не е виновникът в ситуацията, а той е жертвата. А не е правилно жертвата да бъде изгонена да напусне. Реферът ми каза, че е активирал протокол за расистки обиди, но според мен това по никакъв начин не решава ситуацията. Знаех, че нищо няма да се случи", заяви Анчелоти.

Тогава един от журналистите опита да спори с италианеца, заявявайки, че той не е прав да нарича всички на стадиона расисти.

"Не беше само един човек, който крещеше маймуна, маймуна, маймуна, това го чух отвсякъде", отковори Анчелоти.

Журналистът обаче продължи спора, твърдейки, че хората са скандирали "tonto", което означава идиот.

"Реферът активира протокол за расизъм. Дали би спрял мача, защото са нарелки някого идиот? Не, ставаше дума за расистки обиди", отсече наставникът и ядосан стана и напусна пресконференцията.