Голяма банка в Австралия спира да работи с пари в брой

Очаква се примерът да бъде последван и от други финансови институции

Новини
15:23 - 14 Септември 2023
4008
Голяма банка в Австралия спира да работи с пари в брой

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, взе решение да премахне кеша от всичките си клонове. Това се възприема за голяма стъпка към създаването на общество без пари в брой.

Планът на банката е до ноември 2024 година тя да престане да приема пари в брой навсякъде.

Macquarie Bank е в Топ 5 на най-големите банки в Австралия. За 2023 година тя разполага с 125,7 милиарда долара в депозити. Банката е собственост на Macquarie Group Limited - най-големият в света мениджър на инфраструктурни активи.

"Между януари 2024 г. и ноември 2024 г. ние постепенно ще премахнем нашите услуги за плащане в брой и чекове от всички продукти на Macquarie за банкиране и управление на спестовни сметки, включително пенсионни и супер сметки", каза банката в изявление до клиенти.

Освен премахването на транзакциите в брой от гишетата си, Macquarie ще спре да приема плащания чрез появилото се през 80-те години на миналия век телефонно банкиране.

Този ход означава, че клиентите, които желаят да теглят или депозират пари в брой, ще могат да го правят само чрез банкомат.

От Macquarie искат да наложат основно употребата на онлайн приложение - от компютър или смартфон.

Новината за решението беше посрещната с негативно от редица регионални фирми, които споделят, че "неизбежно" и други банки ще тръгнат по същия път като Macquarie.

"Хората в провинцията постоянно се сблъскват с предизвикателства по отношение на достъпа до интернет, така че използването на пари в брой често е по-лесен вариант, което прави кеша доста важен", коментира Рианон Дрюс, регионален мениджър на фирма за шоколадови изделия.

Macquarie Bank защити решението си, като каза, че по-голямата част от нейните клиенти вече банкират дигитално и 

само около 1% са използват пари в брой или чекове.

"Като дигитална банка, ние се ангажираме да преминем към изцяло цифрови плащания до ноември 2024 г. като по-безопасен, по-бърз и удобен начин за банкиране", каза говорител на Macquarie Bank пред NCA NewsWire.

Въпреки уверенията на банката,

критиците посочват, че по-възрастните австралийци биха били засегнати от решението ѝ.

"Възрастните ни съграждани трябва да се обучат как да използват приложения на смартфона, за да могат да разполагат с парите си", каза главният оперативен директор на National Seniors Australia Крис Грайс пред 9News.

По-рано тази година Commonwealth Bank и ANZ решиха да спрат да обработват пари в брой в няколко клона, но ходът на Macquarie за пълно премахване на кеша е безпрецедентен.

NAB също увеличават своите дигитални локации, с няколко клона "Tellerless" в цялата страна.

Съществуват критични гласове, според които

отказът от кеша и дигитализацията на парите могат да доведат до влошаване на финансовата свобода на потребителите.

Една от причините за това е затруднението за плащания в райони без интернет и без развита електронна инфраструктура.

В по-малко свободни държави съществува риск от възможности за намеса в решенията на потребителите от страна на институциите.

Китай е една от първите държави, обявили преход към безкешово общество. Швеция, Великобритания, Канада, Австралия и Южна Корея също са направили заявка за намаляване на паричните транзакции в брой.

Към днешна дата Швеция води в прехода към безкешово общество, като табели "Не се приемат пари в брой" могат да се видят в различни магазини в Швеция.

Скорошно проучване на Европейския съвет по плащанията показа, че паричните транзакции представляват само 1% от БВП на Швеция през 2019 г., като тегленията на пари в брой стабилно намаляват с около 10% годишно. Населението на страната е около 10 милиона души, като над 7 милиона от тях ползват приложението Swish.

В Китай един от най-популярните начини за плащане по телефона е чрез сканиране на QR код. Предполага се, че навлизането на дигиталния юан в ежедневието на гражданите на страната допълнително ще ускори безкешовия преход.