Голямо находище на газ е открито по крайбрежието на Кипър

Предварителните оценки сочат наличие на около 2,5 трилиона кубични фута

Свят
15:00 - 22 Август 2022
2340
Голямо находище на газ е открито по крайбрежието на Кипър

На 160 км от бреговете на Кипър е открито голямо газово находище. Съобщението беше направено от италианската енергийна компания Eni, която притежава 50% от Eni Cyprus, работеща в шести блок на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, където беше прокаран сондажът Cronos-1 с проучвателна цел.

Предварителните оценки сочат наличие на около 2,5 трилиона кубични фута (TCF) газ, като има значителни допълнителни възможности за развитие, които ще бъдат проучени чрез допълнителен сондаж в района, съобщи "Cyprus Mail".

За находището, което попада в сферата на действие на партньорите на Eni и TotalEnergies, се твърди, че запасите му се оценяват на 70 милиарда кубични метра. Очаква се сондажът да има и голям потенциал, който ще бъде оценен по време на допълнителните проучвателни работи, се казва в изявление на компанията.

"Сондажът Cronos-1 е четвъртият проучвателен сондаж, пробит от Eni Cyprus, и вторият в шестия блок на изключителната икономическа зона на Кипър след откриването на сондажа Calypso-1 през 2018 г. Откриването на Cronos-1 поставя началото на допълнителен потенциален добив на газ в региона и е част от стратегията на Eni за увеличаване на допълнителните доставки на газ за Европа", се казва в изявлението.

Eni работи в Кипър от 2013 г. насам. Компанията управлява блокове 2, 3, 6, 8 и 9 и притежава дялове в блокове 7 и 11, управлявани от TotalEnergies.

В отделно изявление в понеделник TotalEnergies също така съобщи, че е планирано прокарването на още един проучвателен сондаж в блок 6.

"Този успешен проучвателен сондаж в Cronos-1 е още една илюстрация на въздействието на нашата стратегия за проучване, която е насочена към откриване на ресурси с ниски технически разходи и ниски въглеродни емисии", заяви Кевин Маклахлан, старши вицепрезидент по проучването в TotalEnergies.