Гонят от САЩ тревомана принц Хари?

Може и да му се размине, тъй като няма наказателни присъди за дрога

Свят
21:46 - 22 Март 2023
8255
Гонят от САЩ тревомана принц Хари?

Признанието на принц Хари, че е употребявал наркотици, може да застраши визата му за САЩ. Това предупреди американската адвокатка Неама Рахмани, настоявайки, че “няма изключение за кралски особи”, цитиран от в. “Дейли мейл”.

Херцогът на Съсекс разкри преди месеци в мемоарите си Spare и в телевизионни интервюта, че в миналото е приемал кокаин, канабис и халюциногенни гъби.

Заради признанието в САЩ има призиви молбата му за американска виза да бъде публикувана, за да се види дали е разкрил употребата на наркотици, преди да емигрира в Калифорния със съпругата си Меган Маркъл през 2020 г. Законът за имиграцията в Америка предвижда строги наказания за лъжа пред имиграционните служители, включително депортиране и забрана за кандидатстване за гражданство.

"Признанието за използването на наркотици обикновено е основание за недопустимост. Това означава, че визата на принца трябваше да бъде отказана или отменена, защото той каза, че е използвал кокаин, гъби и други наркотици”, убедена е Неама Рахмани.

Базираният в Тексас имиграционен адвокат Сам Адеър обаче смята, че е “малко вероятно тези признания да представляват проблем”, тъй като няма наказателни присъди по тях.

Не е известно какви точно въпроси са били зададени на Хари, когато е кандидатствал за американската си виза, тъй като все още не е ясно какъв документ за пребиваване е получил. Въпреки това питането към повечето туристи от Обединеното кралство е: “Нарушили ли сте някога закон, свързан с употреба или разпространение на незаконни наркотици?”.