Гонят от училище децата с морбили в Ню Йорк

Съдия подкрепи забраната неваксинираните да посещават уроците

Новини
11:08 - 16 Март 2019
1895
Гонят от училище децата с морбили в Ню Йорк

Съдия от Окръжния съд в Уайт Плейнс отказа да издаде заповед, която да отмени решението на здравните власти в щата Ню Йорк за недопускане на неваксинирани деца в училище.

Щатът Ню Йорк е изправен пред една от най-тежките епидемии от морбили (дребна шарка) в последните десетилетия. През декември служителите от общественото здравеопазване забраниха неваксинираните ученици да посещават училищата, без значение дали по медицински или религиозни  причини не им е поставена ваксина срещу морбили. Според заповедта неваксинираните деца не може да посещават училища, докато нивото на ваксинация не достигне 95%.

Родителите на 42 засегнати от забраната деца заведоха иск срещу здравните власти и помолиха съдия да разпореди връщането на децата в клас.

Искането им обаче беше отхвърлено. Съдия от Окръжния съд в Уайт Плейнс заяви, че родителите не са успели да докажат, че “издаването на съдебна забрана е в полза на обществения интерес” и така на практика подкрепи забраната.

Съгласно щатското законодателство родителите трябва да докажат, че на децата им поставена ваксина MMR (срещу морбили, паротит и рубеола).

Решението доведе до нарастваща обществена реакция срещу хората, които не ваксинират децата си. Миналата седмица тийнейджър от Охайо, ваксиниран въпреки нежеланието на семейството му, заяви пред Конгреса, че майка му е станала жертва на развенчаните конспиративни теории за опасностите от ваксините. Веднага след това властите в Ню Йорк предложиха законопроект, който да позволи тийнейджърите да се ваксинират без съгласието на родителите си, а Американската академия по педиатрия подкрепи инициативата.

Огнището на епидемията от морбили в Ню Йорк е Роклънд Каунти, където от октомври досега са потвърдени 146 случая на заразени, по-голямата част от които са деца под 18 години. Повечето са от еврейските общности и всички заразени деца са получили документ за освобождаване от ваксина по религиозни причини.

Огнища от морбили са открити и във Вашингтон. 37 души загинаха от заразата в Европа през миналата година. У нас от януари бяха регистрирани няколко десетки заболели.