Гонзо: Полагаме огромни усилия за развитието на футбола

А разни "експерти" допринасят само с творчество във Фейсбук, заяви шефът в БФС

Спорт
12:39 - 15 Февруари 2023
1371
Гонзо: Полагаме огромни усилия за развитието на футбола

Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо, разкри всички положителни промени, които футболната ни централа е направила за развитието на българските таланти.

Иванов коментира отново изказването си, което дори достигна до британските медии.

"Първо, на всички е ясно какво имах предвид. Щастлив съм, че общественият отзвук от думите ми е положителен, тъй като всички българи искат в националния отбор също да играят българи. Това означава, че посланието ми е било разбрано. Ако погледнете коментарите под публикациите в английската преса, ще видите, че и хората там не виждат проблем в това техническият директор на даден национален отбор да иска в този отбор да играят представители на тази държава. Кой, как и защо услужливо е изпратил тази информация до Англия, не ми се коментира. Нека да кажем, че благодаря за услугата, защото още веднъж се убедих, че съм бил прав.

Да очакваме само българи в националния отбор - точно така. За пореден, надявам се за последен, път ще уточня - Българският футболен съюз се активизира в търсенето на таланти с български корени по цял свят, независимо от името и расата им. Онова, което аз, а и феновете искат, е да се прекъсне практиката с използването на натурализирани чужденци, които просто не осъзнават историята, традициите и тежестта на националната фланелка.

Оценка не мога да си поставям за тази година, но мога да кажа, че аз и екипът около мен работим последователно, усърдно и изцяло с цел талантите в българския футбол да бъдат повече и по-качествени.

Голяма част от отговорностите ми са свързани и с националните отбори, и с треньорите, и с цялостното развитие на играта в България. Знаете, че на пожар ми се наложи дори да бъда национален селекционер без треньорски щаб, но когато си поел толкова важен ангажимент, си длъжен да вършиш всичко в името на българския футбол. Най-важно за мен обаче бе онова, което свършихме за развитието на детско-юношеския футбол заедно с главния ни методист Лъчезар Димов - мой личен "трансфер", който ден след ден доказва качествата, придобити на най-високо ниво в Германия.

Какво конкретно направихме в тази посока? Всичко, което вършим, следва приетата единодушно стратегия на БФС. В нея една от основните 6 точки е създаването на система за развитие на таланти - и когато разни "експерти" тръбят, че нямаме стратегия или план за действие, ми става смешно. Времето, усилията и ресурсите, които сме изразходвали само за една година, са огромни. И всички клубове, треньори и хора във футбола ежедневно виждат това и могат да го потвърдят. Аз бих попитал тези "експерти" по какъв начин те са допринесли за българския футбол, освен с творчество във фейсбук.

Проведохме огромен брой срещи в цялата страна на тема развитие на детско-юношеския футбол. Обсъждахме промени в правилата в детските възрасти, тъй като искаме футбол, освободен от правила и ограничения и без да се преследва резултат на всяка цена. Искаме децата да обичат играта, така както ние я обичахме. Затова и променихме доста правила след разговори с футболните хора. За нас като федерация, тяхното мнение е най-важно.

Клубовете реагират положително на тези промени, дори много положително. Това се дължи на подобрената комуникация между федерацията и тях. Само през миналия месец например въведохме нова платформа, чрез която клубовете ще получават подробна информация за всичко, което се е случило с техните състезатели, докато са били с националните отбори - тренировки, натоварвания, медицински показатели, приети добавки и т.н. Това е нещо революционно за България.

Също така обновихме онлайн академията, която е безплатна и достъпна за всички треньори и клубове. В нея има тренировки, упражнения, видеа, дневници, статистики, от които всеки треньор може и би трябвало да се възползва. В скоро време ще добавим съвети в сферите на диетология, психология, кондиция и други, за да може да създадем единна методика за работа във всяка възрастова група.

Не мога да се наема с конкретен срок, но съм убеден, че правилната и последователна работа няма как да не доведе до успех. Ето например - едно от най-важните неща, които направихме, е свързано с най-малките ни набори. Всеки месец организираме лагери по региони, където талантите ни до 14 г. работят по един и същи начин и с общи игрови принципи, получават и теоретични лекции и обучение.

В края на всеки полусезон организираме турнир между регионите, чрез който формираме първата национална гарнитура U15. Тоест имаме информация за всички най-талантливи деца и ги възпитаваме във философия, която да пренесат с изкачването във всяка следваща възрастова категория.

Увеличихме броя на скаутите, за да обхванем възможно най-много мачове и футболисти. Освен това, създадохме подробни профили на всички национали и проектонационали, за да можем да анализираме развитието им. Знаете, че направихме промени в Наредбата и позволихме на елитните клубове да имат формации и в Трета лига, за да могат все повече млади таланти да се пробват в конкурентна среда, в истински мъжки футбол. Сигурен съм, че това са стъпки в много правилна посока.

Да бъдем в тон с целия свят, който отдавна разчита на спортната наука. Ние вече използваме най-модерни технологии - не само в мъжкия национален отбор, но във всички юношески и младежки гарнитури. Тези неща са изключително важни и в тренировъчния процес, защото ти дават най-точен поглед върху състоянието и възможностите на спортистите, но и в игрова обстановка, когато търсиш бързо решение на даден проблем.

В баскетбола и във волейбола, с всичките им разлики, подобна технология също е задължителна, и се радвам, че силните хора във федерациите се съгласиха да се обединим. Тепърва ще развием обща стратегия за въвеждане на спортната наука и сме сигурни, че това е ключово за българския спорт. Самият факт, че футболът, баскетболът и волейболът са заедно, трябва да говори достатъчно за важността на този проект.

Няма как да бъда на тази позиция, ако не съм оптимист за евроквалификациите и шансовете за класиране. Ние като федерация правим абсолютно всичко, за да осигурим условия на националния ни отбор. Имам пълно доверие на Младен Кръстаич в избора му и методите на работа, както на него, така и неговия екип. През миналата година се видя проблясък, а сега трябва да направим следващата крачка. Групата не е лесна в никакъв случай, но и ние имаме своите шансове. Вярвам, че този млад отбор има бъдеще, дано го докаже още тази година", заяви Гонзо за Гонг.