Google Chrome става (и) платен - за кого?

Срещу 6 долара месечно версията Enterprise Premium ще осигурява защита на информацията на работното място

Новини
12:39 - 12 Април 2024
5678
Google Chrome става (и) платен - за кого?

Някога програмите за отваряне на сайтове струваха пари. Една от причините Netscape да загуби от Internet Explorer през 90-те беше именно това.

Сега, обаче, платеният уеб браузър се завръща - но от Google и за целите на бизнеса.

Става дума за новия продукт Chrome Enterprise Premium. С него онлайн гигантът се опитва да превърне браузъра в цялостна система за защита на информацията на работното място. Тезата на компанията е, че вече огромна част от дейностите на служителите не са свързани с конкретен инсталиран на компютрите им софтуер, а с уеб приложения - без значение дали говорим за Windows, или за macOS, Android, iOS или chromeOS.

Така Chrome Enterprise Premium надгражда стандартния браузър с централизиран контрол, IT административни политики, централизирано обновяване и поддръжка на протоколи като RDP за отдалечен достъп. Сигурността е ключова характеристика на новия продукт - с AI засичане на опасности, възможност за задълбочен анализ на устройството и контекстово-базиран контрол на достъпа.

Всичко това - за 6 долара на месец на потребител.

Както отбелязва The Register, Chrome може да се конфигурира да бъде достатъчно сигурен и без пари, но допълнителните функционалности могат да намерят употреба в определени ситуации. В същото време Chrome Enterprise Premium потвърждава прогнозата на Gartner от миналата година, че браузърите постепенно ще се превърнат в платформи, през които компаниите разпространяват софтуер, събират данни и контролират достъпа.