Google играе на два фронта - дарява големи суми и на отрицатели на климатичните промени

Интернет гигантът спонсорирал Института Hearthland, радикална антинаучна група, която смъмри активистката за климата Грета Тунберг

Новини
17:45 - 11 Октомври 2019
1361
Google играе на два фронта - дарява големи суми и на отрицатели на климатичните промени

Google са направили "значителни" дарения на някои от най-известните отрицатели на климатичните промени в САЩ въпреки настояванията им, че подкрепят политически действия за борба с климатичната криза, съобщава "Гардиън", цитиран от news.bg.

Сред стотици групи, които компанията е посочила на сайта си като бенефициенти на нейните политически дарения, са повече от дузина организации, които са организирали кампании срещу законодателството в областта на климата, поставяйки под въпрос необходимостта от действия или активно са се опитвали да отменят протекциите на околната среда, въведени в епохата на предишния американски президент Барак Обама.

Списъкът включва Competitive Enterprise Institute (CEI), консервативна политическа група, която е изиграла важна роля в убеждаването на администрацията на Тръмп да се откаже от Парижкото споразумение за климата и е разкритикувала Белия дом, че не премахва още правила, защитаващи околната среда.

Google са заявили, че били разочаровани от решението на САЩ да се изтеглят от Парижкото споразумение за климата, но са продължили да подкрепят CEI.

Google също така са спонсорирали предстоящата годишна среща на State Policy Network (SPN), група от асоциации, която подкрепя консервативни групи, включително Института Hearthland, радикална антинаучна група, която смъмри активистката за климата Грета Тунберг за "заблуждаваща истерия за климата".

Членовете на SPN наскоро са създали сайт, който невярно заявява, че "нашата природна околна среда се подобрява" и "няма климатична криза".

Google са защитили даренията си, изтъквайки, че тяхното "сътрудничество" с организации като CEI "не означава, че ние подкрепяме целия дневен ред на организацията".