Google пусна Android 15, но ще почакате

Новата версия позволява да разпознавате музика с помощта на Google Assistant, да получавате сигнали за земетресения, да четете уеб страници на глас в браузъра Chrome и др.

Новини
13:18 - 04 Септември 2024
664
Google пусна Android 15, но ще почакате

Google пусна официално Android 15, но засега само за разработчици. Скоро се очаква издание за потребители, съобщава The Verge. Новата версия на Android ще ви позволи да разпознавате музика с помощта на Google Assistant, да получавате сигнали за земетресения, да четете уеб страници на глас в браузъра Chrome и много други.

Google фокусира новата си операционна система върху фината настройка на начина, по който приложенията и устройствата взаимодействат помежду си. В бъдеще ще има поддръжка за влизане с едно докосване в акаунти на приложения и уебсайтове с помощта на скенер за пръстови отпечатъци, подобрена защита срещу кражба, оптимизирана многозадачност за устройства с големи екрани и възможност за ограничаване на достъпа до определени приложения.

Една от значимите актуализации на Android 15 е екранният четец TalkBack, за който Google говори на конференцията Google I/O. Сега помощната програма ще бъде интегрирана с асистента Gemini AI и ще може да издава гласови описания на изображения на екрана на смартфона, включително улесняване на достъпа до визуална информация за хора с увреждания.

Функцията Circle to Search има интересна новост за разпознаване на музика, подобна на Shazam. Като щракнете върху специален бутон, можете да получите информация за песента, включително заглавие, изпълнител и връзка към видеоклипа в YouTube. Circle to Search ще може да разпознава не само музика от видеоклипове, но и от песни, пуснати от високоговорители на обществени места.

Важно нововъведение ще бъде разширяването на системата за предупреждение за земетресения, която първоначално ще бъде достъпна за всички американски щати. Преди това компанията си партнира с Геоложката служба на САЩ (USGS) и нейната система ShakeAlert, за да предоставя предупреждения в Калифорния, Орегон и Вашингтон въз основа на данни от традиционните сеизмометри.

Сега американските потребители без достъп до ShakeAlert ще могат да получават известия за земетресения, използвайки данни от акселерометрите на своите Android устройства. Ако няколко устройства в даден район засекат вибрация, Android Earthquake Alerts ще анализира „данните, събрани от потребителите, за да определи дали се случва земетресение“, обясняват от Google. Отбелязва се, че тази функция вече е внедрена в почти 100 страни по света.

В допълнение към тези нововъведения, Android 15 ще включва опцията за четене на уеб страници на глас в браузъра Chrome, както и поддръжка за офлайн Google Maps в Wear OS 5. Изходният код за Android 15 вече е наличен с отворен код (AOSP). Потребителите на смартфони Pixel ще получат актуализацията през следващите седмици, но собствениците на устройства от Samsung, Motorola, OnePlus, Nothing и други марки ще трябва да изчакат още няколко месеца.