Google ще инвестира колосална сума в Австралия

Очаква се да бъдат създададени 6000 нови работни места

Новини
14:23 - 16 Ноември 2021
2264
Google ще инвестира колосална сума в Австралия

Технологичният гигант Google ще вложи 1 млрд. австралийски долара (около 740 млн. американски долара) в проекти в Австралия през следващите пет години, съобщи BBC.

Това е най-голямата инвестиция на компанията в страната до момента.

Според Google парите ще бъдат използвани за изграждане на изследователски център, увеличаване на капацитета за облачни изчисления и финансиране на партньорства с местни организации.

Очаква се инициативите да създадат 6000 нови работни места.

"Австралия може да помогне за следващата вълна от иновации в света, като използва технологиите за подобряване на живота, увеличаване на заетостта и постигане на напредък", заяви шефът на Google Сундар Пичай при обявяването на инвестицията в Сидни.

На събитието присъства и министър-председателят на Австралия Скот Морисън, който приветства плана:

"Решението на Google е от голяма полза за австралийския бизнес, като се има предвид предстоящото икономическо възстановяване след пандемията".

Сидни има амбиции да се превърне в "Силициевата долина на южното полукълбо". Изграждането на Tech Central - многомилиарден хъб в централната част на града - ще започне през следващата година и се очаква да продължи до 2026.

Въпреки това през последните месеци големите технологични компании бяха подложени на критики в Австралия, защото не плащат на местните издатели на новини за съдържанието, което пренасят на техните платформи. Те също така бяха обвинени, че подпомагат разпространението на дезинформация.