Google вече не продават домейни

Решението може да е знак и за други промени в портфолиото на компанията, които засягат популярните платформи Sites и Blogger

Новини
13:39 - 16 Юни 2023
1617
Google вече не продават домейни

Онлайн гигантът Google излезе от един от важните си бизнеси - продажбата на домейни.

Компанията прехвърля своите 10 млн. потребителски домейна на Squarespace в рамките на сделка за близо 200 млн. долара.

Решението на Google обаче може да е знак и за други промени в портфолиото на компанията, които засягат две нейни популярни платформи - Sites и Blogger.

Google регистрира домейни поне от 2005 г. във връзка с различни предлагани от компанията продукти. Цялостното решение за регистрация, DNS хостинг и email препращане обаче се появи чак през 2014 г. под името Google Domains.

Има известна ирония във факта, че услугата се водеше в бета версия до миналата година.

Google трябваше да се състезават с множество играчи на домейн пазара, сред които са големи имена с богато портфолио от допълнителни услуги като GoDaddy.

Купувач е компанията Squarespace, която предлага онлайн софтуер за създаване на сайтове и до момента имаше други интеграции с продуктите и услугите на Google.

В рамките на минимум 12 месеца тя ще запази цените за подновяване на домейните на същото равнище, каквото е било в рамките на Google Domains.

Прехвърлянето на потребителите ще е автоматично и новият собственик ще използва наличната инфраструктура през първите месеци. Потребителите ще използват системата на Squarespace, за да управляват услугите си.

За период от минимум 3 години компанията ще е ексклузивен партньор на Google Workspace - ако даден потребител иска да обвърже услугата си с домейн, той ще е от Squarespace.

Според източници на Bloomberg цената на Google Domains е около 180 млн. долара.

Изненадващата продажба на домейн бизнеса на Google донякъде може да се обясни с желанието на компанията да намали разходите си

- неотдавна тя се раздели с хиляди свои служители. В същото време, Google Domains е платформа, която е много силно свързана с два важни продукта на компанията.

Първият и най-застрашен от новата ситуация е Google Sites. Услугата за визуално създаване на сайтове е пряк конкурент на основния продукт на Squarespace и освен това през последните години Google видимо не прави големи усилия, за да я развива. Google Sites обаче има голяма популярност в образователния сектор по цял свят.

Домейните от Google се използваха и от потребителите на платформата за онлайн журнали Blogger.

Тя е една от най-старите в света и се използва от милиони като личен дневник, собствен сайт или даже от медии заради възможностите за персонализиране и монетизация без такса извън тази за домейн, която не е задължителна. Blogger също изостава сериозно от пазара (и най-вече от Wordpress.com) като функционалности и дизайн възможности.

И Sites, и Blogger не се споменават в официалните съобщения на двете компании, пише money.bg