Горан Благоев учредява партията на Цветанов (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Републиканци за България" не е лидерски проект, отсече бившият втори в ГЕРБ и представи лицата на формацията си

Политика
11:10 - 20 Септември 2020 (обновена)
10281
Горан Благоев учредява партията на Цветанов (ВИДЕО+СНИМКИ)

Цветан Цветанов представя част от лицата на новата си партия "Републиканци за България". На специално събитие в откритата сцена на НДК от 11 часа днес Цветанов представи и целите и политическите възгледи на партията си, чието учредяване ще бъде след седмица - на 27 септември.

Сред гостите са напусналата наскоро депутатското си място в ГЕРБ Джема Грозданова, както и криминалният психолог Тодор Тодоров, журналистът и водещ на предаването "Общество и вяра" по БНТ Горан Благоев, бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Тук е и бившият кмет на Банско Георги Икономов.

"Републиканци за България" не е лидерски проект, отсече бившият втори в ГЕРБ. Днес предстои официалното образуване на Инициативния комитет, който ще учреди бъдещата партия на 27 септември.

Изненадата бе, че Горан Благоев прочете от трибуната учредителната декларация на новата партия на Цветан Цветанов. Така журналистът от обществената телевизия БНТ, който е в конфликт с генералния директор Емил Кошлуков, става един от учредителите на проамериканската партия "Републиканци за България".

"Профилът на членовете на Инициативния комитет на "Републиканци за България" е заявка за нов подход при идентифицирането на предизвикателствата пред страната и изграждането на работещи политики. Приоритетите на партията ще са ефективен парламентаризъм, по-съдържателен и качествен политически дискурс, диалогичност между институциите в обществото и повишаване на доверието в политическия процес и институциите", заяви преди това Цветанов.

Днес полагаме началото на един нов политически проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности. Искам да няма значение кой какъв етнос е и на каква възраст е, а да има обединение, защото днешната българска политика, при тази конфронтация, трябва да намерим пътя за една нормалност, но този път да ни даде настоящето, за да направим анализ и да очертаем бъдещето, заяви още Цветан Цветанов по време на встъпителното си слово.

"Предвид днешната институционална криза, днешното противопотавяне, липсата на реален политически дебат, днес повече от всякога страната ни се нуждае да защитим единствения възможен път и това е евроатлантическия път. Това е проект, в който искам всичко да бъде прозрачно. Няма ИК, който да е бил провеждан толкова открито и достъпно за медиите. Искам да благоря на всички център-дясно мислещи български граждани", посочи още той.

Много са българските граждани, които не упражняват конституционното си право на гласуване, защото нямат доверие или смятат, че политиката е мръсна работа, добави Цветанов и увери, че целта му е партията да обедини истинските евроатлантици и да няма никакво отклонение.

Цветанов посочи, че основните акценти ще бъдат насочени към образованието, съдебна система, средния и малкия бизнес, културата и електронното управление.

Нека бъдем заедно, за да успеем – това е проектът на екпертите, на лидерите, но няма да бъде проект само на един човек. Най-важното е да има отбор, да има идеи. Отборът не е само на един човек, отборът сме всички ние, каза в заключение Цветан Цветанов.

Снимки: Агнес Методиева