Горанов: Да сте чули шефът на ЦРУ да напусне заради "Уикилийкс?"

Финансовият министър бил доволен като цяло от директорката на НАП

У нас
15:50 - 31 Юли 2019
3875
Горанов: Да сте чули шефът на ЦРУ да напусне заради "Уикилийкс?"

Не мисля, че един успешен ръководител на приходната администрация, която заедно с Агенция "Митници" успя да увеличи данъчните приходи с 50% за последните няколко години, заслужава дори за толкова сериозно деяние, което ги превръща в жертви, а не в извършители на престъпление, трябва да обезглавяваме приходната администрация.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на въпрос дали ще поиска оставката на шефката на приходната агенция Галя Димитрова заради изтичането на данни на 5 млн. българи.

"С какви мотиви искате оставката на един потърпевш на криминално престъпление. Ние сме жертви, както всички, на криминално деяние, на което целите му надминават обикновеното хакерство. Не съм чул шефът на ЦРУ да напусне след "Уикилийкс", изтъкна още Горанов.

Министърът изтъкна, че отговорността за случая ще бъде понесена от отговорните служители. И посочи, че вече има 2 служители, които не са работа на в Агенцията - директорът на айти звеното и този на информационната сигурност.

"Със същите аргументи тези, които причиниха това, искаха и правителството да си тръгне", акцентира Горанов.

На въпрос кои са тези, които искат оставката на правителството, той посочи: "Опозицията със сигурност и хора, които не могат да го направят с демократични способи".

Изводът бил, че баланса между повече електронни услуги и по-голяма сигурност е "много тънък" и изтъкна, че трябва да бъдат по-прецизна без да се отказват да направят приходната администрация максимално достъпна за гражданите.