Горанов: Като казах "маргинал", не съм обидил никого

"Уж успешни бизнеси изведнъж се оказаха губещи", учуден е финансовият министър

Новини
21:20 - 27 Март 2020
6893
Горанов: Като казах "маргинал", не съм обидил никого

Естествено сегашната ситуация ще донесе много щети за икономиката. Не може да разделяме на кого първо да се помага - на държавата, бизнеса или хората. Хората и бизнесът са част от държавата, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред БНТ. Той бе категоричен, че не е добра идея да се плаща "на калпак", по примера на Гърция. 

"Опитваме се да помогнем на всички, които страдат от кризата, но моята и на другите министри роля е да управляваме така, че да не лишим здравната и социалната система да функционират достатъчно дълго", обясни финансист №1. 

Владислав Горанов обясни, че с определението "маргинал", заради което бе критикуван от доста хора, не е искал да обиди никого. "Маргиналът е човек, който е изгубил връзка с държавата, няма дори лична карта, не праща децата си на училище", уточни профила на тези, които е имал предвид министърът.  

"Със сигурност няма да излезем сухи от водата, със сигурност ще страдаме. Това изпитание с преразпределение на силите е трудното уравнение.", не скри Горанов.

Финансовият министър обясни, че е доста изненадан, че след обявяване на помощта 40/б0, много бизнеси, преди демонстрирали се като успешни, сега твърдели, че са губещи и искат помощ от държавата. 

"Оказа се, че всички са засегнати. Не е вярно, има много сектори, които работят, макар и с ограничения. Същите бизнесмени бяха готови да вкарват работници от чужбина, от екзотични дестинации, пък сега са губещи.", не скри възмущението си министърът. 

Горанов обясни, че правителството е минало през много труден момент, изработвайки мерки, които се създават с години само за няколко дни. 

"Ако нещо не сме уцелили, сме готови да се адаптираме", увери Горанов.

"Не можем с лека ръка да обещаваме всичко, ние сме малка отворена икономика и ще стигнем до всеки, но с възможностите, които имаме.", уточни финансовият министър.

Горанов увери, че още утре кабинетът ще се разбере с Тристранката, която днес заседава по социалните и икономически мерки, но представителите на кабинета, работодателите и синдикатите така и не стигнаха до общи решения.

На въпрос кой все пак ще изгуби повече в кризата, министърът бе категоричен: "Богатите при всички случаи ще изгубят повече."