Горанов: Милиони са изхарчени за поддръжка на системите на НАП

В държавната администрация е наложително да работят качествени хора, категоричен е финансовият министър

Новини
12:18 - 18 Юли 2019
1823
Горанов: Милиони са изхарчени за поддръжка на системите на НАП

Милиони са изхарчени през годините за поддръжка на системите на НАП. Грижа за сигурността на системите на Приходната агенция е полагана и трябва да бъде полагана допълнително, въпреки че в една от многобройните системи се открива слабост. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов. Той е категоричен, че е изключително важно в държавната администрация работят качествени специалисти, предаде БТА.

Финансовият министър няма точна информация колко точно са похарчени. Трябва да се установи дали наистина има някаква слабост в системата, която е предизвикала пробива. Едва след това ще се коментира дали ще се наложат санкции за отговорните за поддръжката й, категоричен е Горанов.

Все още не е ясно дали в лаптопите и компютърните системи на задържания за хакерската атака е открита друга информация, която е различна от изтеклата вече в публичното пространство.

"Системата никога не е спирала да работи. Недобросъвестни хора са нарушили закона, достъпвайки я по нерегламентиран начин", добави финансовият министър. Той обясни, че няма неуязвими системи.