Горанов: Не съм съгласен с Радев да се взираме в пръстите на краката си

"Президентът е поел ролята на лидер на опозицията и понякога вреди", отсъди министърът

Топ
18:00 - 12 Декември 2019
1841
Горанов: Не съм съгласен с Радев да се взираме в пръстите на краката си

Повод за радост е всяко подобряване на външните оценки на държавата и не съм съгласен с позицията на президента Радев, че ние трябва да се вглеждаме в собствените си пръсти на краката и да не разчитаме на външните оценки, които са максимално обективни. Това заяви пред Би Ти Ви финансовият министър Владислав Горанов. 

Според него този тип съпоставки, направени от държавния глава показвали че "той е приел ролята на лидер на опозицията и, за съжаление, понякога вреди." 

"Той изрече преди време, че външните инвестиции в България спадали, което не е вярно. С подобно говорене, което основно цел е да отричаш всички добри постижения на правителството, ти влияеш на бизнес климата", добави Горанов.

"Усилията, които полагаме последните години за качеството на средното образование, и много инвестиции, които правим в тая посока, са отговор на въпроса кога хората ще имат равни възможности да се включват в много ниво на пазара на труда. Хората се раждат различни по материален статус, но държавата е тази, която трябва да им даде шанс да добият уменията, за да се включат в обществото и икономиката. Така че подобен тип оценки, които отричат всички действия - те са възможни, но не допринасят от институцията на държавния глава издигането в култ на "хейта", изброи министърът.

"Поднасянето на факти, извадени манипулативно от контекста не прави чест на държавния глава, който трябва да има ролята на колектив. Ние сме голяма партия, която последните години спечели повечето избори – в този смисъл ние трябва да имаме самочувствието и трябва да дадем отговори с факти и не мисля, че трябва да даваме чак такова значение на позицията на президента. Ако Радев иска да достигне това, което постигна Първанов, първо, за съжаление, времената са други, и второ неговият политически опит е доста по-малък – от кабината на изтребителя до върховен главнокомандващ и държавен глава има космическо разстояние", направи аналогия Горанов.