Горанов: Очакваме дефицит в края на годината от 3,4 млрд. лева (ВИДЕО)

Не се предвижда вдигане на данъци, увери финансовият министър

Новини
08:54 - 31 Март 2020
2319
Горанов: Очакваме дефицит в края на годината от 3,4 млрд. лева (ВИДЕО)

Разработили сме 3 сценарии за бюджета, за да осигурим допълнителни фискални буфери. Предложили сме по-висок лимит на държавния външен дълг - от сегашните 2,2 млрд. лева до 10 млрд. лева.

Очакваме дефицит в края на годината от 3,4 млрд. лева - около 3% от Брутния вътрешен продукт. Днес ще предложим на парламента актуализация на бюджета. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет.

Министърът предлаганамаление на приходите 2,4 млрд и 1,07 млрд. увеличаване на разходите, свързани с лимита по националния дълг и финансиране на Фонд "Безработица".

От думите му стана ясно, че вдигане на данъци категорично не се предвижда.

"Тези мерки идват да гарантират ликвидността и възможността на държавата да финансира здравната система и другите разходи, които възникват в кризата. Днес ще предложим тези изменения в Народното събрание. Надявам се до края на седмицата да имаме изменен закон за годишния бюджет. Най-негативният сценарий предвижда спад в икономиката с 3 %, а възстановяването се очаква в края на 2020 г. и началото на 2021 г.", заяви Горанов. 

Финансист №1 обясни, че ако кризата продължи повече от 3 месеца, възстановяването може да продължи до края на 2021 г.

Прогнозите са, че безработицата ще се увеличи с около 2 пункта.