Горанов отчете 10-годишен рекорд по ръст на БВП

Средната заплата вече е 1208 лева

Общество
22:37 - 02 Юли 2019
1902
Горанов отчете 10-годишен рекорд по ръст на БВП

Рекордните 4,8% ръст на БВП за първото тримесечие на 2019 г. отчете финансовото министерство в последния си икономически анализ. 3-процентен растеж е бил отчетен през последното тримесечие на миналата 2018 година.

Два фактора са посочени като причина за рекорда - износът и публичното потребление, които са се повишили съответно с 6,9% и 8,3%.

Преглед на историческите данни за брутния вътрешен продукт на НСИ, които вече са изгладени, показва, че такъв висок ръст на годишна база не е отчитан от третото тримесечие на предкризисната 2008 г. Тогава ръстът на БВП спрямо третото тримесечие на предходната година е бил 6,1%.

В следващите години още два пъти ръстът на годишна база надхвърля 4,1% - веднъж през 2013 и веднъж през 2014 г., но най-често стойностите му се движат между 3 и 4 процента.

Анализът на финансовото министерство по сектори показва, че през първите три месеца на тази година растежът на производството и оборотът в промишлеността и строителството се ускоряват. Оборотите в търговията на дребно леко са се понижили.

Броят на заетите продължава да се повишава, подкрепен от по-високото търсене на труд в индустрията и в сферата на услугите.

Средната работна заплата вече е 1208 лв., като годишният ѝ ръст е 9,4%. Заплащането продължава да расте по-бързо от производителността на труда, чийто реален растеж е 2,8% на годишна база.

Официално регистрираната безработица продължава да намалява и е достигнала нова, най-ниска до момента стойност от 5,3%. Годишният темп на инфлация се е забавил до 2,9%, отчитат от финансовото министерство. Базисната инфлация остава непроменена от 2,6% на годишна база.