Горанов слага ръка върху Комисията по хазарта

Политика
12:59 - 17 Януари 2020
1717
Горанов слага ръка върху Комисията по хазарта

“Смятам да предложа превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган”. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с внесения от Валери Симеонов Закон за хазарта. И обясни: "Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, се съсредоточи върху държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерство на младежта и спорта.

Финансовият министър напомни и че голяма част от европейския опит е подобен. На въпрос дали има влияние върху Комисията по хазарта, Горанов уточни, че текат проверки. „Смятам да предложа и предполагам, че ще срещна подкрепа за превръщането на комисията в едноличен орган. Очевидно и първоначалните анализи са такива – комисията допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат изправени“, заяви още Горанов.

Министърът уточни, че това ще бъде направено до месец. Той поясни, че едноличен означава, че ще има единен ръководител на държавна агенция например, който ще върши работата на комисията като колективен орган. Според него спокойно комисията може да се назначава от правителството и от министъра на финансите. На въпрос дали ще има промяна в ръководството, министър Владислав Горанов уточни, че в момента, в който се стигне до такова решение, ще се прецени кой да е. “Не виждам пречка да е сегашният ръководител на комисията”, допълни още той.