ГОРЧИВО! Бившата жена на проф. Маразов се венча в старчески дом

Новини
16:41 - 01 Октомври 2020
10685
ГОРЧИВО! Бившата жена на проф. Маразов се венча в старчески дом

Рускинята Галина Розовская на 76 години каза тази сутрин тържественото "да" и сключи брак със 72-годишния си любим Васил Василев в Дома за възрастни хора в смолянското село Фатово, съобщи "Марица".

Галина Розовская и Васил Василев имаха истинска, макар и скромна церемония в дома, а бракът им бе узаконен от кмета на село Полковник Серафимово Христо Мусорлиев.

"Постарахме се да има всичко - пита, мед, музика, целувки и прегръдки, досущ като на младежка сватба. След сключване на брака Галина и Васил ще живеят в обща стая с баня и тоалетна. Заради пандемията външни хора не се допускат в дома, така е и за сватбата им. Бях поканен за кум, но има риск от конфликт на интереси и отказах", каза шефът на Дома Живко Билянов.

Двамата младоженци си общуват на руски език. Васил Василев е бивш учител в Художественото училище в Смолян, но е завършил в Санкт Петербург. Бившата му съпруга е рускиня, родом от града на Нева. Тя е бивша съпруга на кандидата за президент от БСП и ивестен изкуствовед, културолог и траколог, проф. Иван Маразов. Двамата се запознават, като студенти в Русия. Галина идва в България с него през 1968 г. и след 10 години, през 1978 г. се развеждат. Тяхна дъщеря е Елена Маразова, която почина през 2016 г. от рак.

Когато дъщеря им се разболява, Галина пристига в България, но заради огромния стрес получава инсулт и има парализи на част от тялото. Така попада в Дома в Родопите. Това се оказва и големият й късмет, защото по това време руският й паспорт бил загубен, тя твърди, че това е грешка на кметството във Виноград. Направили й нов паспорт чрез посолството, но остава в България, тъй като няма живи роднини в Русия. Тя е изкуствовед и известна с колекцията си от творби на художници, рисуващи върху коприна в стил батик.

За да пребивава в България тя трябва да плаща 825 лева годишно, за застраховка, разрешение и карта за пребиваване. Миналата година домуващите и персоналът във Фатово й събраха сумата, тъй като пенсията и е 220 лв. и не покрива дори разходите й за дома и лични нужди. Галина постоянно получава дарения и грижа от персонала, за да има сносен живот.

Домът във Фатово сега отбелязва 60 години. В момента в него живеят 66 души при 90 души капацитет. Приема е забранен от месец март тази година, заради Ковид-19. 29 човека са в отделението за лежащо болни, като за 6 души се полагат изключителни грижи, със санитарна и лекарска намеса. Персоналът е 38 души.