ГОРДОСТ: Ученичка от Варна спечели стипендия от НАСА

Култура
14:17 - 04 Септември 2020
3618
ГОРДОСТ: Ученичка от Варна спечели стипендия от НАСА

Людмила  Цонева от Математичката гимназия във Варна спечели стипендия от НАСА , варненката  заслужи награда сред стотици деца в България, научи ВарнаУтре.bg. Людмила е на 12 години, учи в Математическата гимназия в морския град, след като се класира на челното 4-то място в приема за елитната гимназия след 4-ти клас. Наскоро Люси участва в конкурс за стипендия за космически лагер на НАСА.

В първия етап на конкурса младата варненка беше избрана сред няколко стотин деца от цяла България на възраст между 9 и 15 г. В този етап на конкурса задача на децата и младежите бе да представят по избор писмено или видео есе по една от три зададени теми. Люси избира да разкаже за черните дупки. Във втория етап на конкурса, в проведено телефонно интервю на български и английски език, което Люси преминава успешно, младата варненка печели стипендия и догодина ще посети базата на НАСА в Измир.

Space Camp Turkey e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.

Космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Любопитен космически факт: Астронавтът Дъглас Хърли, който полетя на борда на SpaceX на 30.05 2020 г. е бил на гости в Space Camp Turkey през 2011 г. и се е запознал с деца, които са присъствали в центъра за обучение!

Освен любовта към математиката, Люси много обича да рисува и да прекарва свободното си време в планината. На 9 години тя изкачва връх Ботев по особено труден маршрут. По пътя към върха е срещнала голяма част от предизвикателствата в планината  – гъста мъгла, без видимост на повече от метър, дъжд, градушка. Въпреки трудностите, Люси не се отказва.

Талантите на варненката не свършват с това, Люси тренира спортни танци от 4-годишна. На 9 става вицешампионка на България за нейната възрастова група (9г.) Заедно с партньора й имат над 15 купи и над 40 медала от национални и международни състезания по спортни танци. Треньори на Люси са били Константин Тодоров и Андра Линте, които са многократни шампиони на България по спортни танци. Към момента Люси е прекратила тренировъчна дейност  по спортни танци, тъй-като с партньорите е сложно, но любовта й към спорта е пренасочена към художествената гимнастика,където има възможност за индивидуални и групови изяви.

Люси разказва с голяма любов за преподавателите си – г-жа Веселина Тодороска, която се занимава с нейната подготовка за прием в МГ след 4-ти клас и за учителите си в Гимназията, на които дължи подготовката си и отличното представяне както на математически състезания, така и на финалните за нейната възраст – Областен кръг на олимпиадата по БЕЛ (класира се на 3то място) и Областен кръг на олимпиадата по География и Икономика (класира се на 2ро място). Това са г-н Георги Димитров по математика, г-жа Кичка Трендафилова по БЕЛ и г-жа Десислава Темелкова по География и Икономика. През тази година Люси ще бъде в шести клас и очаква с нетърпение новата учебна година и предизвикателствата по сътезания и конкурси.